Workshops voor ruiters

 • zondag

  28

  apr

  2019

  Workshop Core Stability voor ruiters

  10:00 - 15:30 Ten Darperweg 59

  Sorry, deze workshop is vol geboekt! Ik geef hem weer op zondag 29 september. Ga naar ‘workshop agenda’ in het menu bovenaan om deze workshop te boeken.

  Je hebt waarschijnlijk, net als ik vroeger, gemerkt dat sommige dingen niet helemaal willen lukken bij het rijden, al doe je nog zo je best. Ik heb zelf altijd uitstekende instructeurs gehad, maar ik kon soms gewoon niet doen wat ze van me vroegen. En dat lag niet aan een gebrek aan goede wil, maar…. tsja, ik begreep eigenlijk niet waar het aan lag. Ik bleef achter bij de bewegingen van het paard, mijn bovenlichaam was snel uit balans, ik had een onrustige, terugwerkende hand waardoor het paard niet aan de teugel kon komen en ik had altijd de grootste moeite om het paard voorwaarts te houden. Toen ik, na jaren ploeteren, me in Centered Riding en Alexander Techniek ging verdiepen, toen kwam ik er pas achter WAAROM ik steeds weer tegen die dingen aanliep. Dat ik probeerde om de gevolgen op te lossen, in plaats van de problemen. 

  Symptoombestrijding helpt niet

  Vroeger dacht ik altijd dat ik vanzelf beter zou worden als ik maar iedere dag van de week zou rijden! En natuurlijk iedere week een uur les, van een strenge instructeur. Maar hoe meer ik me inspande, hoe minder het lukte. Ik kon zelfs sommige dingen die mijn instructeur me wilde laten doen, met geen mogelijkheid voor elkaar krijgen. Soms raakte ik helemaal in de knoop. En werd dan ook nog nijdig op mezelf! WAAROM lukte mij dat nou niet!

  Ik heb zelfs een tijdje gedacht dat ik gewoon niet KON leren om beter te rijden. Dat ik er het lijf niet voor had of zoiets. En dan zie je andere ruiters schijnbaar moeiteloos de moeilijkste oefeningen rijden…. Op zulke momenten wilde ik het zelfs maar helemaal opgeven. Gelukkig heb ik doorgezet, en toen ontdekte ik bij toeval Centered Riding. Dit was voor mij nogal een schok, omdat ik erachter kwam dat ik tientallen jaren een verkeerde houding en zit had gehad zonder het te merken. Nadat ik in 2013 Centered Riding instructeur was geworden ging ik ook intensief aan de slag met diverse bodywork richtingen: Tai Chi, Feldenkreis, Alexander Techniek en Pilates. En toen begon het te gebeuren: ik reed niet vaker dan vroeger, maar toch ging het rijden steeds beter! Langzamerhand drong het tot me door dat de sleutel voor beter rijden ligt in het bewustzijn  van wat je lijf doet, of niet doet. En ook, dat beter leren rijden een doorlopend proces is. Dat niemand je een paar truukjes kan leren waardoor alles ineens wel lukt.

  Wat je wel kunt doen, daarmee gaan we in deze workshop aan de slag. Je gaat je bewust worden van hoe je lichaam mee- of juist tegenwerkt en wat je hieraan kunt veranderen. Je wordt je bewust van je bewegingspatronen, en hoe je die kunt ombuigen waar je dat nodig vindt. Wanneer je jezelf per ongeluk ‘schrap’ zet en hoe je stevig en toch flexibel kunt zijn.

  Je krijgt na deze workshop een aantal simpele oefeningen mee, die je ook thuis kunt doen. Deze oefeningen verbeteren je Core Stability. We werken met grondoefeningen, gymnastiekballen en een houten bok als ‘paard’. Je hoeft dus geen paard mee te brengen. De eerstvolgende datum van deze workshop is zondag 29 september 2019.

  De workshop wordt gegeven door Elsa Boddéus, gecertificeerd Centered Riding instructeur (en altijd doorstuderend).

  Nadat je deze workshop hebt gevolgd WEET je:

  • Hoe je de oorzaken aanpakt, in plaats van de symptomen
  • Welke spieren je gebruikt om je Core Stability te verbeteren, en hoe je die spieren kunt trainen
  • Hoe je je teugelvoering kunt verbeteren vanuit grotere stabiliteit
  • Hoe je mee kunt ‘zijn’ met je paard in plaats van mee ‘gaan’, en waarom dat beter werkt
  • Hoe je kunt rijden vanuit je centrum in plaats van uit je bovenlichaam, en hoe stabiliserend dit werkt
  Recensie van een deelnemer:

  ‘Workshop Core Stability voor ruiters: 2 Weken geleden heb ik deze workshop gevolgd, het is een workshop zonder paarden maar wel over paardrijden, ik wilde eerst het geleerde in praktijk brengen om te zien wat ik er van had opgestoken. In de workshop werden zaken belicht die ik nog niet eerder had gelezen of gezien, zoals bv.:hoe werken gewrichten en beenderen nu precies, wat gebeurt er met de teugeldruk als je handhouding niet juist is, hoe kan het toch dat bij de ene ruiter het paard voorwaarts is en de bij de andere het paard niet wil lopen etc. Ook heb ik een aantal oefeningen voor thuis geleerd, ten eerste om soepel te worden en te blijven, maar vooral ook om een betere Core Stability te krijgen, want dat was het doel om de workshop te volgen; ik wilde een betere/stabielere zit, enerzijds om het paard beter te kunnen ondersteunen en te begeleiden in zijn/haar bewegingen maar ook om eens een rare bokkesprong te kunnen opvangen. Al met al een heel leerzame en zinvolle dag die ik iedereen, die graag een betere houding en zit wil, kan aanraden.’

  SORRY, DEZE WORKSHOP IS VOL GEBOEKT! IK GEEF HEM WEER OP ZONDAG 29 SEPTEMBER. KIJK SVP IN HET MENU BIJ ‘WORKSHOP AGENDA’ .

  Voor meer informatie kun je ook bellen met 06 23019943, Elsa Boddéus, of je emailt via het contactformulier.

   

 • zondag

  19

  mei

  2019

  Workshop Minder doen, beter rijden

  10:00 - 15:30 Ten Darperweg 59

  Leuk dat je interesse hebt in deze workshop! Jij wilt, net als ik, ontspannen rijden zonder telkens met een rood hoofd en uitgeput van je paard te komen. En je hebt ontdekt dat het verbeteren van je houding, zit en hulpen een doorlopend proces is. Wie hart heeft voor paarden moet vooral aan zichzelf werken! Deze workshop geeft je rijden weer een flinke boost. Deze workshop sluit aan op de workshop ‘Core Stability voor ruiters’ maar de volgorde waarin je ze doet is van minder belang. SCROLL NAAR BENEDEN OM JE OP TE GEVEN VOOR DE WORKSHOP.

  Vroeger dacht ik altijd dat ik vanzelf beter zou worden als ik maar iedere dag van de week zou rijden! En natuurlijk iedere week een uur les, van een strenge instructeur. Hard werken en doodmoe van mijn paard komen. Hoe mijn paard zich daarna voelde, daar wil ik maar liever niet meer aan denken! Maar hoe meer ik me inspande, hoe minder het lukte. Geen wonder, want de ‘hulpen’ die ik mijn paard gaf leken waarschijnlijk meer op ‘tegenwerkingen’.

  Eén ding heb ik in die tijd heel goed geleerd: Je kunt je ‘fouten’ niet verbeteren door ze 1000x te herhalen. 

  Met je paard communiceren is een combinatie van duidelijkheid, en begrip voor wat het paard voelt als je been geeft, als je de teugels gebruikt of je zit. Onbewust kunnen we onduidelijk of inconsequent zijn naar het paard. Ook ‘luisteren’ we vaak niet naar wat het paard ons met zijn reacties probeert te vertellen. Dan gebeurt het vaak dat we steeds maar hetzelfde blijven proberen, en ook nog steeds meer kracht gaan gebruiken omdat we het gewenste resultaat niet krijgen. Voorbeelden van onduidelijke en tegenstrijdige handelingen zijn: onbewust achterover leunen, met je zit teniet doen wat je met je benen vraagt, het paard tegelijkertijd een wending in willen sturen èn je gewicht de andere kant op verplaatsen, je adem inhouden et cetera.

  Er is soms zo’n groot verschil tussen wat je denkt dat je doet, en wat je in werkelijkheid doet, dat je aan jezelf begint te twijfelen. Of misschien ook aan je paard…

  Geloof mij: je paard doet heel erg z’n best om te begrijpen wat je bedoelt. Een paardvriendelijke ruiter kijkt daarom altijd eerst naar zichzelf om de oorzaak te vinden van wat er niet helemaal goed gaat in de communicatie. En als de oorzaak is gevonden, dan gaat de ruiter werken aan zichzelf om duidelijker en zonder kracht aan het paard te vertellen wat ze wil. Dit is het verfijnen van de hulpen. En dat is een proces dat steeds doorgaat, zolang als je rijdt. Een quick fix bestaat niet als je iets goed wilt leren.

  In deze workshop ga je ervaren wat het effect is van de hulpen die je gebruikt. Werken we onder andere aan lichaamsbewustzijn, het leren gebruiken van mentale en energetische hulpen en de ademhaling. Om te kunnen rijden zonder kracht en met zo min mogelijk inspanning.

  We werken met grondoefeningen. Je hoeft dus geen paard mee te brengen. De datum is zondag 19 mei 2019.

  De workshop wordt gegeven door Elsa Boddéus, gecertificeerd Centered Riding instructeur (en altijd doorstuderend).

  Wij beloven je dit: na deze workshop WEET je:

  • Wat de onzichtbare hulpen zijn, en hoe belangrijk die zijn
  • Hoe je fysieke hulpen geleidelijk kunt minimaliseren
  • Hoe kleine verschillen in je houding een grote verbetering geven
  • Hoe je paard voorwaarts blijft zonder dat je steeds maar drijft
  • Hoe je kunt centreren en rijden vanuit je zwaartepunt
  • Hoe je je adem kunt inzetten als effectieve ruiterhulp

   

  Investering: €77,50. Dit is inclusief onbeperkt koffie, thee en versnaperingen. De datum van de workshop is zondag 19 mei.

  Om deze workshop te boeken vul je onderstaand formulier in en betaal je met Ideal. Na betaling is de inschrijving definitief. Heb je een paardenbedrijf of ben je zelf instructeur, dan kun je een btw nota krijgen.


  Totaal: € -


 • zondag

  23

  jun

  2019

  Workshop Paardrijden vanuit gevoel

  10:00 - 15:30 Ten Darperweg 59

  Deze workshop is voor wie de workshops ‘Core stability voor ruiters’ en ‘Minder doen, beter rijden’ heeft gedaan. SCROLL NAAR BENEDEN OM JE OP TE GEVEN VOOR DEZE WORKSHOP.

  Als je bovengenoemde workshops hebt gedaan dan heb je al geleerd hoe je een stabiele zit kunt ontwikkelen en effectieve hulpen kunt geven. Je weet dat loslaten het sleutelwoord is en je begrijpt het verschil tussen ‘NIET-DOEN’  en ‘NIETS DOEN’, en het verschil tussen ‘SPANNINGSVRIJ’ en ‘ONTSPANNEN’. Je weet waar je eigen aandachtspunten liggen en hoe je eraan kunt werken om ze te verbeteren.

  In deze workshop gaan we op het paard om te leren voelen hoe we mee kunnen zijn met de bewegingen van het dier.   

  Ja gaat rijden zonder zadel, op een barebackpad, en met zadel. We rijden altijd bitloos. ‘s Morgens wordt nog aandacht besteed aan o.a. ‘gronden’ en bij je zwaartepunt blijven. ‘s Middags gaan we de paarden ophalen uit de wei, poetsen en opzadelen. De rest van de dag zijn we in de rijbak. Er wordt verwacht dat je om de beurt ook helpt met het leiden van de paarden, zodat ik al mijn aandacht kan geven aan de ruiters.

  We gaan in deze workshop ‘s middags rijden op mijn paarden. Je hoeft dus geen paard mee te brengen. De datum is zondag 23 juni 2019.

  De workshop wordt gegeven door Elsa Boddéus, gecertificeerd Centered Riding instructeur (en altijd doorstuderend).

  Na deze workshop WEET je:

  • Wat de vier basisbewegingen zijn die je op het paard kunt waarnemen
  • Hoe je de beenbewegingen van het paard kunt aanvoelen
  • Hoe je mee kunt ZIJN in plaats van mee GAAN
  • De timing van je hulpen
  • Hoe je nog beter verbonden kunt blijven met de aarde (gronden)

  Investering: €79,– Dit is inclusief onbeperkt koffie, thee en versnaperingen en het werken met onze paarden. De datum van de workshop is zondag 23 juni.

  Om deze workshop te boeken vul je onderstaand formulier in en betaal je met Ideal. Na betaling is de inschrijving definitief.


  Totaal: € -


 • zondag

  29

  sep

  2019

  Workshop Core Stability voor ruiters

  10:00 - 15:30 Ten Darperweg 59

  Fijn dat je interesse hebt in deze workshop! Paardvriendelijkheid bij het rijden staat of valt met je houding en zit. Scroll naar beneden om je op te geven voor deze workshop.

  Je hebt waarschijnlijk, net als ik vroeger, gemerkt dat sommige dingen niet helemaal willen lukken bij het rijden, al doe je nog zo je best. Ik heb zelf altijd uitstekende instructeurs gehad, maar ik kon soms gewoon niet doen wat ze van me vroegen. En dat lag niet aan een gebrek aan goede wil, maar…. tsja, ik begreep eigenlijk niet waar het aan lag. Ik bleef achter bij de bewegingen van het paard, mijn bovenlichaam was snel uit balans, ik kon mijn benen niet stil houden in draf, en ik had altijd de grootste moeite om het paard voorwaarts te houden. En ik was nog wel instructeur… maar deze problemen hadden wij niet leren oplossen… We waren altijd maar met het paard bezig, en niet met onszelf!

  Leren zitten

  In 2013 volgde ik mijn eerste opleidingen Centered Riding. En toen kwam ik erachter dat ik altijd bezig was geweest met wat het paard moest doen en heel weinig met mezelf. Het was confronterend om te moeten constateren dat ik eigenlijk NOOIT had geleerd hoe ik moest zitten in stap, draf en galop… en van lichaamsbewustzijn had ik ook nog nooit gehoord

  Centered Riding was het begin van een nieuwe weg die ik insloeg, als instructeur en als ruiter.  Via vele lessen Alexander Techniek, Tai Chi, Pilates en Feldenkreis ontwikkelde ik lichaamsbewustzijn en kwam ik erachter dat paardrijden weinig met techniek heeft te maken, maar alles met verbinding maken met het paard. En dat is alleen mogelijk als je ervan bewust ben wat je lijf doet – of niet doet. En ook, dat beter leren rijden een doorlopend proces is. Dat er nooit een dag komt dat je zegt: hé, NU heb ik niets meer te leren! Maar wat geeft dat? Je doet het immers voor je plezier!

  In deze workshop gaan we aan de slag met lichaamsbewustzijn. Met controle door los te laten in plaats van vast te houden. Je gaat je bewust worden van hoe je lichaam mee- of juist tegenwerkt en wat je hieraan kunt veranderen. Je wordt je bewust van je bewegingspatronen, en hoe je die kunt ombuigen waar je dat nodig vindt. Wanneer je jezelf per ongeluk ‘schrap’ zet, en hoe je stevig en toch flexibel kunt zijn.

  Je krijgt na deze workshop een aantal simpele oefeningen van mij, die je ook thuis kunt doen. Deze oefeningen verbeteren je Core Stability. We werken met grondoefeningen, gymnastiekballen en een houten bok als ‘paard’. Je hoeft dus geen paard mee te brengen. De datum van deze workshop is zondag 29 september 2019.

  De workshop wordt gegeven door Elsa Boddéus, gecertificeerd Centered Riding instructeur (en altijd doorstuderend).

  Nadat je deze workshop hebt gevolgd WEET je:

  • Hoe je de oorzaken aanpakt, in plaats van de symptomen
  • Welke spieren je gebruikt om je Core Stability te verbeteren, en hoe je die spieren kunt trainen
  • Hoe je beter kunt zitten door los te laten
  • Hoe je mee kunt ‘zijn’ met je paard in plaats van mee ‘gaan’, en waarom dat beter werkt
  • Hoe je kunt rijden vanuit je centrum in plaats van uit je bovenlichaam, en hoe stabiliserend dit werkt
  Feedback van deelnemers:
  • ‘Dit gaf me wel een heel andere kijk op paardrijden. Ik snap nu waarom ik vaak spierpijn krijg en ik denk dat ik altijd veel te veel kracht heb gebruikt.’ 
  • ‘Ik rijd al heel wat jaren maar nog nooit geleerd hoe ik moest zitten Dat was dus wel even een eyeopener.’ 
  • ‘ Het was bijna allemaal nieuw voor mij. Dat had ik niet verwacht.’
  • De moeite waard! Ik ga de andere workshop ook doen, want nu ben ik op de goede weg.’
  • Het is een soort van ontdekkingsreisje. Loslaten maakt je bewegelijker, dat vergeet ik niet meer.’

  Investering: €77,85 inclusief onbeperkt koffie, thee en versnaperingen. De datum van de workshop is zondag 29 september 2019.

  Om deze workshop te boeken vul je onderstaand formulier in en betaal je met Ideal. Na betaling is de inschrijving definitief. Heb je een paardenbedrijf, dan kun je een btw nota krijgen.
  Voor meer informatie kun je bellen met 06 23019943, Elsa Boddéus, of je emailt via het contactformulier.


  Totaal: € -