Workshops voor ruiters

 • zondag

  23

  sep

  2018

  Alexander Techniek voor houding en zit

  10:00 - 16:30 Ten Darperweg 59

  Aan houding en zit werken doe je het beste op de grond! Met begeleiding van Joris en Mathilde Noordermeer, Alexander Techniek leraren, en Elsa Boddéus, Centered Riding Instructeur.

  Ja, ik weet waarover ik praat! Jaren geleden was ik ook aan het worstelen met een goede houding en zit krijgen.  Je herkent dit misschien wel: naar het hoofd van het paard staren, optrekken van de bovenbenen, kin op de borst. opgetrokken schouders, achterover leunen. En omdat ik constant bezig was om mezelf te corrigeren – want ik ben immers Centered Riding instructeur! – kreeg ik een onrustige zit. En hoe meer ik mijn best deed, hoe minder het lukte om rustig, rechtop en ontspannen te zitten…

  De ‘old school’ methode leerde dat je de schouders naar achteren moest trekken, je borst vooruit steken en je hakken uitdrukken… maar weet je, dat helpt niet. Je zit dan nog steeds krom, alleen nu met een holle rug. Daardoor gaat je paard de rug ook hol trekken, met als gevolg dat hij z’n hoofd optilt en kortere, stijve passen gaat nemen met de achterbenen… daar zit je niet op te wachten, denk ik?

  Als Centered Riding instructeur weet ik dat de ruiter soepel en in balans moet zijn, zodat het paard zich ook goed kan bewegen. Want de meeste rijkunstige problemen ontstaan door te weinig soepelheid en balans van de ruiter. En die komen weer door een minder goede houding en zit. Het paard beweegt de ruiter, maar dan moet de ruiter wel ‘beweegbaar’ zijn. Dus ik deed IEDERE DAG mijn best om mijn houding te verbeteren, maar ondanks al mijn goede wil lukte het toch niet helemaal.

  DE OORZAAK BLEEF NAMELIJK AANWEZIG! Je kunt deze problemen, die zijn ontstaan tijdens het rijden, NIET oplossen door meer te rijden. Ik ben er zelf pas na vele jaren achter gekomen dat ik de oorzaak moest aanpakken.

  De oorzaak ligt in verkeerd gebruik van je lichaam, een ingesleten patroon dat in de loop der jaren is ontstaan en dat niet vanzelf zal verdwijnen. Het geheim van een goede houding en zit is, dat je moet leren om MINDER te doen, dus meer in het NIET-DOEN komen. Hoe dat gaat, dat leert de Alexander Techniek je. Vooral kom je erachter dat je eerst moet STOPPEN met het oude voordat je iets nieuws kunt aanleren.

  De workshop is ontworpen speciaal voor ruiters. Alexander les is een prachtige manier om weer baas over je lichaam te worden. Onze workshop heeft het belangrijke voordeel dat hij volledig is toegespitst op ruiters, en wat ZIJ graag willen leren. Omdat er een Centered Riding instructeur bij is kun je precies DAT leren waaraan je behoefte hebt.

  In de workshop kun je alle aandacht besteden aan jezelf. De groep is altijd klein, maximaal 8 deelnemers. Je krijgt persoonlijke begeleiding. Je leert hoe je kunt stoppen met ineffectieve bewegingspatronen, en je lichaam gebruiken zoals het is bedoeld. Onder leiding van twee Alexander Techniek leraren en een gecertificeerd Centered Riding instructeur.

  De prijs van deze workshop is 115 euro, inclusief koffie, thee en een goed verzorgde, vegetarische lunch. Vul onderstaand formulier in en betaal veilig met  Ideal. Na betaling is je reservering definitief. EXTRA: JE KRIJGT NA DE WORKSHOP EEN LES ALEXANDER TECHNIEK TER WAARDE VAN €45 CADEAU. De datum van de workshop is zondag 23 september a.s.
  Voor meer informatie kun je ook bellen met 06 23019943, Elsa Boddéus.


  Totaal: € -


 • zondag

  07

  okt

  2018

  Workshop Core Stability voor ruiters

  10:00 - 15:30 Ten Darperweg 59

  Fijn dat je interesse hebt in deze workshop! Je bent in goed gezelschap, want jij hebt ontdekt, net als iedereen die hier regelmatig lessen en/of workshops volgt, dat goede houding en zit de sleutel zijn tot beter en paardvriendelijker paardrijden. Ik ben het helemaal met je eens! Paardvriendelijkheid bij het rijden staat of valt met je houding en zit.

  Je hebt waarschijnlijk, net als ik vroeger, gemerkt dat sommige dingen niet helemaal willen lukken bij het rijden, al doe je nog zo je best. Ik heb zelf altijd uitstekende instructeurs gehad, maar ik kon soms gewoon niet doen wat ze van me vroegen. En dat lag niet aan een gebrek aan goede wil, maar…. tsja, ik begreep eigenlijk niet waar het aan lag. Ik bleef achter bij de bewegingen van het paard, mijn bovenlichaam was snel uit balans, ik had een onrustige, terugwerkende hand waardoor het paard niet aan de teugel kon komen en ik had altijd de grootste moeite om het paard voorwaarts te houden. Toen ik, na jaren ploeteren, me in Centered Riding en Alexander Techniek ging verdiepen, toen kwam ik er pas achter WAAROM ik steeds weer tegen die dingen aanliep. Dat ik probeerde om de gevolgen op te lossen, in plaats van de problemen.

  Symptoombestrijding helpt niet

  Vroeger dacht ik altijd dat ik vanzelf beter zou worden als ik maar iedere dag van de week zou rijden! En natuurlijk iedere week een uur les, van een strenge instructeur. Maar hoe meer ik me inspande, hoe minder het lukte. Ik kon zelfs sommige dingen die mijn instructeur me wilde laten doen, met geen mogelijkheid voor elkaar krijgen. Soms raakte ik helemaal in de knoop. En werd dan ook nog nijdig op mezelf! WAAROM lukte mij dat nou niet!

  Sommige dingen die je wilt doen lukken niet omdat je lichaam niet ‘weet’ wat het precies doet. Dus kun je het ook niet verbeteren. Dingen zoals onbewust achterover leunen, met je zit teniet doen wat je met je benen vraagt, het paard tegelijkertijd een wending in willen sturen èn je gewicht de ander kant op verplaatsen, et cetera.

  Ik heb zelfs een tijdje gedacht dat ik gewoon niet KON leren om beter te rijden. Dat ik er het lijf niet voor had of zoiets. En dan zie je andere ruiters schijnbaar moeiteloos de moeilijkste oefeningen rijden…. Op zulke momenten wilde ik het zelfs maar helemaal opgeven. Gelukkig heb ik doorgezet, en toen ontdekte ik bij toeval Centered Riding. Dit was voor mij nogal een schok, omdat ik erachter kwam dat ik tientallen jaren een verkeerde houding en zit had gehad zonder het te merken. Nadat ik in 2013 Centered Riding instructeur was geworden ging ik ook intensief aan de slag met diverse bodywork richtingen: Tai Chi, Feldenkreis, Alexander Techniek en Pilates. Toen drong het tot me door dat paardrijden geen kwestie is van technische snufjes, maar van je bewust zijn wat je lijf doet, of niet doet. En ook, dat beter leren rijden een doorlopend proces is. Dat niemand je een paar truukjes kan leren waardoor alles ineens wel lukt.

  Wat je wel kunt doen, daarmee gaan we in deze workshop aan de slag. Je gaat je bewust worden van hoe je lichaam mee- of juist tegenwerkt en wat je hieraan kunt veranderen. Je wordt je bewust van je bewegingspatronen, en hoe je die kunt ombuigen waar je dat nodig vindt. Wanneer je jezelf per ongeluk ‘schrap’ zet en hoe je stevig en toch flexibel kunt zijn.

  Je krijgt na deze workshop een aantal simpele oefeningen mee, die je ook thuis kunt doen. Deze oefeningen verbeteren je Core Stability. We werken met grondoefeningen, gymnastiekballen, en een trampoline. Je hoeft dus geen paard mee te brengen. De datum van deze workshop is zondag 7 oktober 2018.

  De workshop wordt gegeven door Elsa Boddéus, gecertificeerd Centered Riding instructeur (en altijd doorstuderend).

  Nadat je deze workshop hebt gevolgd WEET je:

  • Hoe je de problemen aanpakt, in plaats van de symptomen
  • Welke spieren je gebruikt om je Core Stability te verbeteren, en hoe je die spieren kunt trainen
  • Hoe je je teugelvoering kunt verbeteren vanuit grotere stabiliteit
  • Hoe je mee kunt ‘zijn’ met je paard in plaats van mee ‘gaan’, en waarom dat beter werkt
  • Hoe je kunt rijden vanuit je centrum in plaats van uit je bovenlichaam, en hoe stabiliserend dit werkt
  Recensie van een deelnemer:

  ‘Workshop Core Stability voor ruiters: 2 Weken geleden heb ik deze workshop gevolgd, het is een workshop zonder paarden maar wel over paardrijden, ik wilde eerst het geleerde in praktijk brengen om te zien wat ik er van had opgestoken. In de workshop werden zaken belicht die ik nog niet eerder had gelezen of gezien, zoals bv.:hoe werken gewrichten en beenderen nu precies, wat gebeurt er met de teugeldruk als je handhouding niet juist is, hoe kan het toch dat bij de ene ruiter het paard voorwaarts is en de bij de andere het paard niet wil lopen etc. Ook heb ik een aantal oefeningen voor thuis geleerd, ten eerste om soepel te worden en te blijven, maar vooral ook om een betere Core Stability te krijgen, want dat was het doel om de workshop te volgen; ik wilde een betere/stabielere zit, enerzijds om het paard beter te kunnen ondersteunen en te begeleiden in zijn/haar bewegingen maar ook om eens een rare bokkesprong te kunnen opvangen. Al met al een heel leerzame en zinvolle dag die ik iedereen, die graag een betere houding en zit wil, kan aanraden.’

  De prijs van de workshop is €75,- inclusief onbeperkt koffie, thee en versnaperingen. De datum van de workshop is zondag 7 oktober 2018.

  Om deze workshop te boeken vul je onderstaand formulier in en betaal je met Ideal. Na betaling is de inschrijving definitief. Heb je een bedrijf, dan kun je een btw nota krijgen.
  Voor meer informatie kun je bellen met 06 23019943, Elsa Boddéus, of je emailt via het contactformulier.


  Totaal: € -


 • zondag

  28

  okt

  2018

  Workshop Meer stabiliteit door minder te doen

  10:00 - 14:30 Ten Darperweg 59

  Leuk dat je interesse hebt in deze workshop! Jij bent een ruiter die weet dat beter leren rijden tijd en moeite kost. Dat er geen truukjes bestaan om iets voor elkaar te krijgen. En dat het verbeteren van je houding, zit en hulpen een doorlopend proces is. Deze workshop sluit aan op de workshop ‘Core Stability voor ruiters’ maar de volgorde waarin je ze doet is van minder belang.

  Als je, zoals jij, hart hebt voor paarden dan weet je dat je vooral aan jezelf moet werken. Deze workshop geeft je rijden weer een flinke boost.

  Vroeger dacht ik altijd dat ik vanzelf beter zou worden als ik maar iedere dag van de week zou rijden! En natuurlijk iedere week een uur les, van een strenge instructeur. Hard werken en doodmoe van mijn paard komen. Hoe mijn paard zich achteraf voelde, daar wil ik maar liever niet meer aan denken! Maar hoe meer ik me inspande, hoe minder het lukte. Geen wonder, want de ‘hulpen’ die ik mijn paard gaf leken waarschijnlijk meer op ‘tegenwerkingen’.

  Met je paard communiceren is een combinatie van duidelijkheid, en begrip voor wat het paard voelt als je been geeft, als je de teugels gebruikt of je zit. Onbewust kunnen we onduidelijk of inconsequent zijn naar het paard. Ook ‘luisteren’ we vaak niet naar wat het paard ons met zijn reacties probeert te vertellen. Dan gebeurt het vaak dat we steeds maar hetzelfde blijven proberen, en ook nog steeds meer kracht gaan gebruiken omdat we het gewenste resultaat niet krijgen. Voorbeelden van onduidelijke en tegenstrijdige handelingen zijn: achterover leunen, met je zit teniet doen wat je met je benen vraagt, het paard tegelijkertijd een wending in willen sturen èn je gewicht de andere kant op verplaatsen, je adem inhouden et cetera.

  Veel ruiters komen dan in een soort patstelling. Er is dan zo’n groot verschil tussen wat je denkt dat je doet, en wat je in werkelijkheid doet, dat je aan jezelf begint te twijfelen. Of misschien ook aan je paard…

  Geloof mij: je paard doet heel erg z’n best om te begrijpen wat je bedoelt. Een paardvriendelijke ruiter kijkt daarom altijd eerst naar zichzelf om de oorzaak te vinden van wat er niet helemaal goed gaat bij het rijden. En als de oorzaak is gevonden, dan gaat de ruiter werken aan zichzelf om duidelijker en zonder kracht aan het paard te vertellen wat ze wil. Dit is het verfijnen van de hulpen, en dat is een proces dat steeds doorgaat, zolang als je rijdt. Een quick fix bestaat niet als je iets goed wilt leren.

  In deze workshop gaan we ervaren wat het effect is van de hulpen die we gewend zijn te gebruiken. werken we onder andere aan lichaamsbewustzijn, het leren gebruiken van mentale en energetische hulpen en je ademhaling, om te kunnen rijden zonder kracht en met zo min mogelijk spanning.

  We werken met grondoefeningen en een gymnastiekpaard. Je hoeft dus geen paard mee te brengen. De datum is zondag 28 oktober 2018.

  De workshop wordt gegeven door Elsa Boddéus, gecertificeerd Centered Riding instructeur (en altijd doorstuderend).

  Wij beloven je dit: na deze workshop WEET je:

  • Wat de onzichtbare hulpen zijn, en hoe belangrijk die zijn
  • Hoe je fysieke hulpen geleidelijk kunt minimaliseren
  • Hoe kleine verschillen in je houding een grote verbetering geven
  • Hoe je paard voorwaarts blijft zonder dat je steeds maar drijft
  • Hoe je kunt centreren en rijden vanuit je zwaartepunt
  • Hoe je je adem kunt inzetten als effectieve ruiterhulp

   

  Investering: €75,- , Dit inclusief onbeperkt koffie, thee en versnaperingen. De datum van de workshop is zondag 28 oktober.

  Om deze workshop te boeken vul je onderstaand formulier in en betaal je met Ideal. Na betaling is de inschrijving definitief. Heb je een paardenbedrijf of ben je zelf instructeur, dan kun je een btw nota krijgen.
  Voor meer informatie kun je bellen met 06 23019943, Elsa Boddéus, of je emailt via het contactformulier.


  Totaal: € -