Goede hulpen zijn goed getimed
4 december 2017
Dressuur voor recreatieruiter
4 februari 2018
Horsemanship: Paard als partner of als slaafje?

Laatst vroeg een leerling me wat ik vind van het idee dat de mens het paard moet domineren. Dat wij mensen altijd de baas moeten zijn, op een dominante plek moeten staan, altijd beslissen wat er moet gebeuren en wanneer, en dat het paard onvoorwaardelijk moet gehoorzamen. Dat het paard altijd achter ons moet lopen. (Hoe moet je dan eigenlijk rijden of mennen?)

Hoe ik denk over dominantie
Het paard heeft geen behoefte aan dominantie. Een paard wil helemaal niet weten ‘wie de baas is’. In de kudde zijn paarden die zich dominant opstellen, of die de baas spelen, niet bepaald geliefd. De andere paarden blijven het liefst uit de buurt van de dominante aansteller. Je hebt namelijk niets aan een paard dat je altijd bij het voer wegjaagt, en dat schoppen uitdeelt terwijl je alleen maar even snel wilt passeren. Wil jij die status?

Als we naar de prioriteitenlijst van het paard zouden kijken dan zou die er ongeveer als volgt uitzien:

1. veiligheid
2. voedsel en water
3. sociale contacten met andere paarden
4. ruimte en bewegingsvrijheid
et cetera

Omdat veiligheid op nummer 1 staat kunnen wij onze status in de ogen van ons paard enorm verhogen door voor hem altijd ‘rots in de branding’ te zijn. Waar is het veilig? Bij ons. Dus in geval van onveiligheid of twijfel blijft het paard bij ons, en zal het zich voegen naar onze acties. Dan hebben wij het gezag bij ons en de volgzaamheid bij het paard zonder dominantie. Omdat wij tonen dat wij het verdienen om de leider te zijn.

Veiligheid zit in rust
Soms zie je op wedstrijd- of showterreinen wel eens het volgende gebeuren:
Paard schrikt, bijvoorbeeld van wapperende vlaggen. Paard begint te stuiteren. Eigenaar schreeuwt keihard: ‘Rustig, rustig!!!’ en hangt aan het touw alsof hij echt denkt dat hij 600 kilo in bedwang kan houden. Paard trekt zich los en neemt de benen. Omstanders beginnen met hun armen te zwaaien en hoho te roepen en in de weg van het doodsbange paard te lopen. Zielig voor het paard om te zien dat men kennelijk denkt dat je een geschrokken paard rustig kunt maken door het nog meer te laten schrikken.

Wie sterk is vecht niet
Ik heb zelf geen behoefte om te tonen dat ik ‘de baas’ ben terwijl ik – ten opzichte van het paard – een zwak, tweebenig wezen ben dat niet hard kan lopen en inferieure zintuigen heeft. Het is voor een paard alleen maar verwarrend als iemand met een zweepje staat te wapperen en tegen hem roept: ‘Blijf uit mijn persoonlijke ruimte!’ omdat het paard anders niet ‘respectvol’ zou zijn.
Het paard wijkt voor het zweepje omdat het gewapper onaangenaam is voor hem. Paarden kennen het begrip ‘respect hebben’ helemaal niet. Het paard weet alleen wat oké voelt en wat onveilig voelt.

Een betrouwbare partner
Het paard wil een betrouwbare, begrijpelijke, consistente menselijke partner/leider best volgen, ook als die mens hoge eisen stelt. Zie het paard als een collega, die minder van de business weet dan jij en wiens mentor jij bent. Dan kom je in de richting van goed horsemanship.

Tot de volgende keer,
Elsa Boddéus
Centered Riding instructeur

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.