Goede hulpen zijn goed getimed

Over Centered Riding
8 april 2017
Wat horsemanship is
18 januari 2018
Toon alles

Goede hulpen zijn goed getimed

Een van de eenvoudigste maar nuttigste oefeningen die ik kan bedenken bij paardrijden is: zitten en voelen.

Voelen wat er onder je zit gebeurt als het paard stapt, draaft, galoppeert of halt houdt.

Het achterbeen heeft – eenvoudig gezegd – drie posities:

  1. het staat op grond onder het paard (dragend been)
  2. het staat op de grond achter het paard (afzet been)
  3. het is van de grond en op weg van achter naar voren

Probeer de eerstvolgende keer eens of je de drie posities van de achterbenen kunt voelen zonder te kijken. Het voelt als volgt: als de linkerkant van je zitvlak omhoog wordt geduwd dan heeft het paard zijn linker achterbeen onder zijn lijf geplaatst en zijn gewicht erop gezet (positie 1). Als je achter het paard zou lopen zie je op dat moment de linkerkant van het kruis omhoog gaan en de rechterkant zakken. Als de linkerkant helemaal onder je is weggezakt dan is het linker achterbeen op de achterste positie aangeland (positie 2)

De positie van het achterbeen is van groot belang voor het timen van de beenhulpen.

 

We nemen de stap als voorbeeld.

Drijven voor het verlengen van de passen, of verruimen, doe je op moment 3.

Je stimuleert dan het verder naar voren zetten van het achterbeen.

Daarom moet je in stap altijd afwisselend rechts en links het been aanleggen om de stap te verruimen. Je kunt dit natuurlijk maar aan 1 been tegelijk vragen. Het andere achterbeen staat op dit moment namelijk op de grond.

 

Op moment 1, als het achterbeen op de grond is en ONDER het paard, kunnen we de afzetkracht voorwaarts/opwaarts stimuleren. Bijvoorbeeld bij het aanspringen in galop.

 

Drijven op moment 2 zorgt ervoor dat de afzet naar achteren sterker wordt, en dat het paard de passen naar achteren toe verlengt ipv naar voren. Dit is geen verruimen: verruimen betekent dat de benen meer voorwaarts grijpen, waardoor de achterhand wat zakt en de achterbenen onder de ruiter treden. Een te lange afzet naar achteren kan zorgen voor een holle rug en niet-ondertreden van de achterbenen.

Een holle rug kan niet goed dragen en is dus slecht voor het paardenlichaam. Goed en paardvriendelijk paardrijden kan alleen met een goede timing. Timen kun je als je lichaamsbewustzijn hebt. Sommige ruiters – gelukkige mensen! – kunnen van nature goed timen, maar meestal is het een leerproces.

Leren timen? Klik HIER.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.