Tien tips om paardrijden nog plezieriger te maken

Rijden in contact met je paard
29 mei 2016
Ontspannen op je paard, hoe kan dat nou
2 november 2016
Toon alles

Tien tips om paardrijden nog plezieriger te maken

halsstrekken; goede controle of het paard aan de teugel is

Paardrijden doe je voor je plezier. Of je nu graag wedstrijden rijdt of de voorkeur geeft aan buitenritten. Of allebei doet. Ik vind het grappig dat er gesproken wordt over ‘wedstrijdruiters’ enerzijds en ‘recreatieruiters’ anderzijds. Als je wedstrijden rijdt doe je dat toch ook voor je recreatie? (Tenzij je er je brood mee moet verdienen).

En toch, als je kijkt naar sommige ruiters die met hun paard aan het trainen zijn dan straalt de verbetenheid er vanaf. Het lijkt of ze bezig zijn aan een vervelend karwei en tegen een krappe deadline aan het werken zijn. Betrap jij jezelf soms hierop? Vaak is de oorzaak dat je ontevreden bent over jezelf of je paard. Deze tien tips helpen om beter over jezelf en je paard te denken.

  1. Heb geduld met je paard, maar ook met jezelf. Streven naar snelle vorderingen werkt averechts. Als je gestressed bent kun je niet leren. Je paard trouwens ook niet.
  2. Vergelijk jezelf niet met anderen, en je paard niet met andere paarden. Jij bent wie je bent, en jouw paard is wie hij/zij is. Jullie zijn allebei oké. En uniek!
  3. Wees niet alleen bezig met rijden! Verbreed ook je algemene kennis. Leer grondwerk met je paard. Lees over de anatomie van het paard, biomechanica, paardengedrag, voeding et ceterea. Verbeter je eigen fysieke en mentale conditie.
  4. Maak je niet druk om wat anderen doen. Jij bent op jouw weg, anderen zijn op hun eigen weg. Het heeft geen zin om een woordenstrijd aan te gaan over de weg die iemand anders volgt. Het is zoals het is. Wil je iets verbeteren? Wees een voorbeeld, geen criticus.
  5. Wees selectief als je youtube filmpjes over paardrijden en grondwerk bekijkt. Niet iedereen die op internet filmpjes publiceert is bezig met rijkunst en verantwoord horsemanship. Velen zijn bezig met hun ego, en dat zie je meteen aan de manier waarop ze hun paard behandelen.
  6. Verander de manier waarop je spreekt over je rijden. Zeg: ‘ik ben dit aan het leren’ of ‘ik wil dit gaan leren’ in plaats van ‘ik kan het niet’. Zeg: ‘leerpunt’ in plaats van ‘het lukt me niet’. Zeg: ‘ik heb vandaag ontdekt, dat ……’ in plaats van ‘ik heb het vandaag verprutst.’
  7. Kijk naar wat goed gaat en verbeter dat verder. Daardoor verbeteren namelijk ook de dingen die nu nog minder goed gaan.
  8. Houd een trainingsdagboek bij. In het dagboek kun je aantekenen wat je hebt gedaan tijdens een les, of een training zonder instructeur, wat goed ging en wat aandachtspunten zijn. Ook kun je nieuwe inzichten en leerpunten opschrijven. Vraag iemand om een paar foto’s van je te nemen als je aan het oefenen bent, en zet die in het dagboek. Het is altijd leuk om na een half jaar of een jaar te kijken waar je toen was en waar je nu bent. Het bijhouden van zo’n dagboek helpt je tijdens periodes waarin je het gevoel hebt niet verder te komen. Die periodes heeft iedereen.
  9. Wees je er altijd van bewust dat de basisoefeningen het fundament zijn van je ontwikkeling als ruiter. Als je tijdelijk vastloopt betekent dit meestal dat er iets in je basistraining nog wat meer aandacht vraagt. Het enige dat werkt is dan om terug te gaan naar dit punt.
  10. Zorg ervoor dat je plezier houdt in het leren. Leren rijden, en leren werken met paarden is een levenslang proces, waar je alleen mee stopt als je er geen zin meer in hebt. We hoeven immers niet te paard te reizen, of de post bezorgen, zoals vroeger. Veel plezier met paarden toegewenst!
Voor lessen, rijden of grondwerk, met of zonder overnachtingen, klik hier.

Elsa Boddéus, Centered Riding instructeur

Plezier is het belangrijkste!

Plezier is het belangrijkste!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.