Rust en stabiliteit 2: je teugelvoering

verlichte zit
Rust en stabiliteit 1: je onderbenen
15 maart 2018
Heldere communicatie tussen jou en je paard
30 mei 2018

Paardvriendelijkheid is voor een belangrijk deel een kwestie van trainen en rijden met oog voor het paardenwelzijn. Een stabiele hand helpt reusachtig bij het rijden, en is ook heel fijn voor je paard.

Een uitdaging of struikelblok bij het rijden los je op door de oorzaak weg te nemen. Deze keer vertel ik hoe je, als ruiter of instructeur, de oorzaak van onrustige handen kunt aanpakken. Omdat we met onze handen contact houden met de gevoelige mond – met bit – of neus -zonder bit – van het paard is het belangrijk dat er geen storingen komen in dit contact door onnodige bewegingen van de ruiter.

Rijden met ‘gevende handen’

Je handen zullen onrustiger worden naarmate je harder probeert om ze stil te houden. Probeer dat dus ook niet. Sterker nog: je handen – en onderarmen – MOETEN kunnen bewegen. Vooral in stap en galop beweegt het paard hoofd en hals in het ritme van die stap of galop. Als we onze handen dan op 1 plek zouden houden, dan zouden we het paard hinderen in zijn bewegingen. Dat wil echter NIET zeggen dat de RUITER zijn handen moet bewegen, maar dat het PAARD de handen van de ruiter in beweging brengt. DAT is rijden met gevende handen.

De oorzaak van onrustige handen

Handen worden onrustig door drie oorzaken. Namelijk als we:

  1. proberen het paard te rijden met onze handen in plaats van met ons lichaam
  2. onze handen en armen vastzetten
  3. proberen de beweging ZELF te maken in plaats van deze te volgen.
Niet meezijn is hetzelfde als terugwerken

Als je NIET rijdt met gevende handen dan rijd je automatisch met terugwerkende handen. En dan hinder je dus het paard bij iedere pas. Terugwerkende handen zijn meestal totaal onbewust! Eén van de gevolgen van terugwerkende handen is, dat je paard moeilij voorwaarts te houden is. Paarden met een vuriger karakter zullen omgekeerd reageren: ze willen van dat vervelende gevoel af door ervan weg te lopen. Het paard ervaart namelijk een gevoel alsof je bij iedere pas van hem aan teugels trekt. Natuurlijk doe je dat niet met opzet. Het gebeurt gewoon. Het is daarom goed om bewust met gevende handen te leren rijden.

Uitleg van gevende handen

Met gevende handen bedoel ik NIET een lange of losse teugel. Op de foto heeft de pony zijn neus een tikkeltje voor de loodlijn en rijdt de ruiter met contactteugel. Als het dier stapt, dan gaan zijn hoofd en hals mee met de beweging van zijn voorbenen. Het is DEZE beweging, die je kunt omschrijven als een schommelende beweging van voren naar achteren, die we met onze handen moeten volgen. De teugels blijven hierbij steeds op dezelfde spanning.

Oefening om met gevende handen te leren rijden

De volgende oefening kun je het beste in de rijbak doen. Eventueel kun je iemand vragen om je paard te leiden aan een leidertouw. Niet aan de teugels, want die heb je zelf nodig. Ga goed op je zitbotten zitten, doe je voeten uit de stijgbeugels en laat je benen afhangen. Zit rechtop zonder je spieren aan te spannen. Houd de teugels op maat, zodat je contact hebt met het hoofd van het paard. Laat het paard stappen. Je ademhaling gaat rustig door. Sluit je ogen. Ga met je aandacht naar je armen en handen. Stel je nu voor dat er aan allebei je ellebogen een zwaar gewicht hangt. Zodat je ellebogen, buiten jouw wil om, naar de grond worden getrokken. Voel hoe het paard bij iedere stap je handen meeneemt naar voren. Vervolgens zorgt het gewicht aan je ellebogen ervoor dat je armen en handen weer op hun plaats terug ‘vallen’. Je doet zelf dus niets. Het paard en de zwaartekracht bewegen samen je handen en onderarmen. Nu heb je contact zonder het paard te hinderen. Dit gaat je rijden veel soepeler maken!

Ook op de grond kun je vaardigheid met de gevende handen ontwikkelen. Hierbij heb je iemand nodig die voor paard speelt en de teugel in beweging brengt. Vervolgens geeft dit ‘paard’  feed back over de teugelvoering. Bijna altijd een enorme eyeopener voor de ruiter!

Bij mijn meerdaagse trainingen kun deze methode – en veel andere aspecten van Centered Riding – leren.

Tot ziens!

Elsa Boddéus, Centered Riding instructeur (en altijd doorstuderend)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.