Rust en stabiliteit 1: je onderbenen

Dressuur voor recreatieruiter
4 februari 2018
Rust en stabiliteit 2: je teugelvoering
17 april 2018
Toon alles

Rust en stabiliteit 1: je onderbenen

Paardvriendelijkheid is voor een belangrijk deel een kwestie van trainen en rijden met oog voor het paardenwelzijn. Een stille, stabiele zit is niet alleen goed voor je rijden, maar ook heel fijn voor je paard.

Een uitdaging of struikelblok bij het rijden los je op door de oorzaak weg te nemen. Deze keer vertel ik hoe je, als ruiter of instructeur, de oorzaak van onrustig bewegende onderbenen kunt aanpakken, Omdat we de onderbenen gebruiken bij het geven van hulpen is het belangrijk dat we ze tussen die hulpen door in rust kunnen laten.

De oorzaak van bewegende onderbenen

Bewegende onderbenen zie je vaak bij het licht rijden in draf. De onderbenen schuiven dan op het ritme van het licht rijden van voren naar achteren; of soms van buiten naar binnen, of allebei. Het aandachtspunt is, dat het licht rijden wordt verward met ‘sta-zit’.

Waarom licht rijden geen sta-zit is

Als we gaan ‘staan’ in de beugels, dan schuiven onze onderbenen steevast ergens anders naartoe. Meestal naar voren. Omdat ze ons gewicht willen ondersteunen. Gaan we weer ‘zitten’, dan zijn de onderbenen en voeten bevrijd van ons gewicht, en dan schuiven ze weer terug naar de plaats waar ze vandaan kwamen. Zo ontstaan de bewegende onderbenen.

Werken aan de zit

Het is goed om te beginnen met meer aandacht te besteden aan het ‘stapelen’: heupen en hakken van de ruiter moeten op 1 verticale lijn zijn. De voeten moeten dus recht onder de heupen zijn in plaats van ervoor. Om dit te bereiken dien je de heupgewrichten los te laten en de knie te laten ‘vallen’. Je balans komt vanuit een laag zwaartepunt – in je bekken – en door mee te zijn met de voorwaartse beweging van het paard.

Voorwaarts-opwaarts vanuit je centrum

Licht rijden is dus een beweging die komt vanuit je bekken. Dus in plaats van te gaan staan op de voeten laat je je zitbotten door het paard enigszins voorwaarts-opwaarts liften bij elke drafpas. Je voeten blijven hierbij zo veel mogelijk in rust.

Een slimme oefening voor betere balans

Een prima balansoefening voor het licht rijden en het stapelen is draven in de verlichte zit. Dit is een perfecte manier om te leren in balans te blijven als je uit het zadel bent, zoals bij het licht rijden. Lukt deze oefening niet meteen, doe dan een dik koord om de hals van je paard, zodat je je hieraan kunt vasthouden. Is verlichte zit in draf nog een te grote opgave, oefen dan eerst met de verlichte zit in stap. Je bovenbenen moeten hierbij losjes aan het zadel blijven en je wervelkolom moet ook in de verlichte zit recht blijven en voldoende voorwaarts zijn.

Soms zijn een paar tussenstappen nodig, maar uiteindelijk kan iedere ruiter dit leren. Behalve bewegende onderbenen zijn er nog meer knelpunten die je kunt oplossen door een betere zit. Bijvoorbeeld: naar buiten wijzende tenen, onrustige handen, gekromd bovenlichaam, holle rug en meer.

In het volgende artikel ga ik hierop verder in.

Wil je meer informatieve artikelen GRATIS in je mailbox ontvangen? Geef je dan op voor de artikelenreeks over Duurzaam Paardrijden,. klik hier.

Het is gratis en zonder enige verplichting.

Tot ziens!

Elsa Boddéus, Centered Riding instructeur (en altijd doorstuderend)

 

2 Comments

  1. Gerda Dekker schreef:

    Wat een fijne artikelen schrijf je, Elsa! Ik lees ze met plezier. Echt jouw talent! Zo jammer dan ik.niet meer kan rijden door beperking in mijn heup (artrose). Ik mis het erg, maar sinds ik niet meer rij heb ik minder pijn en dat is ook wat waard. Groetjes en ik zal mensen wijzen op je workshops.
    Groetjes van Gerda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.