Rijden in contact met je paard

Het geheim van ontspannen drijven
13 maart 2016
Tien tips om paardrijden nog plezieriger te maken
1 juni 2016

‘Ride with your body, not with your mind’ (rijd met je lichaam, niet met je verstand’)

Deze uitspraak is van Tom Nagel, Amerikaans Zen therapeut en rij instructeur. Ik volgde met mijn paard Tachini een driedaagse training bij Tom, toen hij deze zin uitsprak. Toen het tot me doordrong wat hij bedoelde ging er een deur voor me open!

Vroeger ging ik altijd op mijn paard zitten met mijn hoofd vol plannen over wat ik allemaal zou gaan oefenen, en hoe erg mijn best ik daarop zou doen! Ik zat helemaal in mijn linker hersenhelft; de helft van het brein dat zich bezig houdt met problemen oplossen, rationeel denken, plannen et cetera. Alles gebeurde in mijn hoofd! En alles wat je in je hoofd doet, doe je niet met je lijf. Mijn paard kon mijn ambities dus meestal voor geen meter volgen. Hij voelde alleen maar mijn spierspanning. omdat ik het zo graag goed wilde doen. Terwijl ik dacht dat ik alles duidelijk maakte aan het paard, gaf mijn lichaam onduidelijke en tegenstrijdige signalen.

Toch was ik geen nieuweling in het aanleren van lichaamsbewustzijn. In de jaren daarvoor had ik workshops body awareness en Centered Riding trainingen gevolgd, en een serie lessen in Tai Chi en Feldenkreis. Dat was allemaal heel leuk, maar wat nu het verband was tussen al die oefeningen en paardrijden, dat voelde ik nog niet echt. Door de uitspraak van Tom viel alles ineens op z’n plaats.

Paardrijden is geen lineaire bezigheid, zoals bijvoorbeeld het oplossen van een wiskundig probleem. Het is, heel simpel gezegd, het één worden met het paard. En dat kun je alleen maar doen met je lichaam en je gevoel. Door uit je hoofd en in je lijf te komen.

Nu kan ik de ruiters die bij mij les nemen beter helpen, door het paardrijden te benaderen vanuit lichaamsbewustzijn en gevoel.

Wil je ook ervaren hoe het is om te rijden vanuit lichaamsbewustzijn? Wil je ontdekken hoe goed het contact met het paard wordt als je ruimte geeft aan je gevoel?

Voor privélessen kun je een afspraak maken; bel 0623019943 of doe dit via het CONTACTFORMULIER.

Let op: als je op onze paarden wilt rijden geldt een maximaal lichaamsgewicht van tussen de 75 en 80 kilo. Je kunt natuurlijk ook je eigen paard meebrengen.

Tot ziens,
Elsa Boddéus

_MG_6661

Comments are closed.