Rijden in contact met je paard (2)

Aangalopperen
3 juni 2015
Houding en zit
27 januari 2016

 

Eenheid zonder dwang

Eenheid zonder dwang

Eenheid met je paard

Als ruiter en paard een eenheid vormen dat is dat prachtig om te zien! Je ziet niet wat de ruiter doet, je ziet alleen maar hoe mooi ze samen aan het werk zijn.

 

Eigenlijk lijkt het op stijldansen. Als de partners alleen maar bezig zouden zijn met de juiste passen te maken dan wordt het maar een houterige vertoning. En als ze elkaar over de dansvloer zouden duwen en trekken, dan zou het niet plezierig zijn om naar te kijken.

 

Directe communicatie

Door te rijden vanuit lichaamsbewustzijn wordt het rijden veel meer de directe communicatie tussen twee lichamen, in plaats van de conventionele opvatting dat het paard gewoon moet doen wat de ruiter vraagt. Desnoods met gebruik van akelige dwangmiddelen als hulpteugels, scherpe bitten, enzovoort.

 

Het paard beweegt de ruiter

Ben je tijdens het rijden heel erg aan het denken over hoe je de hulpen moet geven, dan wordt dat genoemd: ‘In je hoofd zitten’. Met je hoofd kun je niet rijden. Als je gaat rijden, maak dan je hoofd als het ware helemaal leeg en ga naar je gevoel. Voel hoe het paard jouw lichaam in beweging brengt en: laat die bewegingen ook toe!

 

De uitdaging van de instructeur

Instructie geven kent een enorme barrière, namelijk: het zijn alleen maar woorden. Woorden kunnen door de leerling anders worden geïnterpreteerd dan de instructeur ze bedoelt. De instructeur weet heus wel wat zij/hij bedoelt met ‘zit rechtop’, maar hoe de leerling dit zelf voelt is een heel ander verhaal.

 

Het voelt scheef!

Bijna altijd zegt de leerling, die zojuist recht op het paard is gezet door de instructeur: ‘Ja, maar nou heb ik het gevoel dat ik helemaal scheef zit’. Of ‘Volgens mij zit ik nu voorover’.

Hoe komt dat?

 

Het spiergeheugen

De oorzaak is iets dat we het ‘spiergeheugen’ noemen. Het lichaam is gewend aan een bepaalde houding. En die houding voelt dan als ‘recht’. Verander je iets aan die houding, dan zal het spiergeheugen het signaal ‘scheef’ geven. Om een nieuwe, goede gewoonte aan je lichaam te leren moet je jezelf als het ware omprogrammeren. Dat kost even tijd.

 

Zit ik recht of niet

Als je wilt weten of je recht op je paard zit, laat iemand er dan eens foto’s van maken. Recht voor het paard en recht erachter. Gewoon gaan zitten zoals je altijd zit. Vaak schrik je ervan hoe scheef je zit, zonder het te merken.

Waarom is recht op je paard zitten zo belangrijk? Stel je eens voor dat je een rugzak op je rug hebt die verkeerd is ingepakt, zodat er veel meer gewicht aan de linkerkant zit dan aan de rechterkant. Als je hiermee gaat lopen merk je dat je lichaam gaat tegenhangen naar de rechterkant, waar het minste gewicht zit. Je gaat dus scheef lopen. Dit ervaart het paard ook als jij scheef op zijn rug zit.

Rijden in optimaal contact met je paard begint met lichaamsbewustzijn.

Elsa Boddéus

Lessen en/of workshops afspreken? Ga naar het contactformulier.

NB: Voor het rijden op onze paarden geldt een maximum lichaamsgewicht van ongeveer 80 kilo en een maximale body mass index van 27.

Comments are closed.