Over Centered Riding

De teugels zijn van het paard (vervolg)
8 februari 2017
Goede hulpen zijn goed getimed
4 december 2017
Toon alles

Over Centered Riding

Een nieuwe leerling vroeg me laatst: ‘Maar als ik nu bij jou Centered Riding les krijg, kan ik dan ergens anders nog wel gewoon op andere paarden rijden?’

Antwoord: Centered Riding is vooral een andere manier van les geven/les krijgen, waarbij de ruiter centraal staat. Die moet namelijk leren…

Toen ik begon met rijden – ik was elf – heb ik, met de beste bedoelingen, een aantal verkeerde gewoonten aangeleerd. Zoals knijpen met de bovenbenen, schoppen om het paard aan te drijven, aan de teugels trekken om te sturen, hoog uit het zadel komen bij lichtrijden. Ook dacht ik in die tijd dat ‘zitles’ bestond uit draven zonder stijgbeugels, waarbij je zo hard door elkaar werd gerammeld dat het niet leuk meer was.

Eigenlijk leerden we toen helemaal niet hoe we moesten zitten. We deden gewoon wat ons toegeroepen werd, ook al voelde het soms helemaal niet prettig. En sommige dingen die de instructeur zei begreep ik niet. Maar vragen stellen, dat durfde ik niet want dat deed niemand. De instructeur had altijd gelijk, je werkte zo hard mogelijk en je kwam uitgeput en met een rood hoofd van het paard. Dat was het protocol.

Later, toen ik mijn eerste eigen paard had, werd het nog harder. Het paard moest aan de teugel, het paard moest in de krul, het paard moest nageven, het paard moest voorwaarts zijn en METEEN gehoorzamen als je een ‘hulp’ gaf. Als iets niet lukte dan kreeg het paard de schuld, en werd dan hard aangepakt. Wat schaam ik me daar achteraf over… Toen begon ik me voor het eerst af te vragen of dit nu wel goed voelde.

Toen ik met Centered Riding begon veranderde er veel. Na tientallen jaren van inspanning kwam ik erachter dan paardrijden ontspannen en soepel kan zijn. Maar ook dat ik al die tijd volkomen verkeerd te paard had gezeten zonder dat iemand mij daarop had gewezen. Hoe dat kan? Misschien omdat instructeurs die van nature een goede zit hebben niet precies wisten HOE ze dat eigenlijk doen. En dus konden ze het ook niet overbrengen aan iemand die er meer moeite mee heeft. Of ze keken alleen maar of het paard het goed deed.

Les krijgen op de Centered Riding manier betekent vooral dat je leert de bewegingen van het paard te volgen vanuit een dynamische balans en zonder spierspanning. Zodat je in harmonie, met de juiste timing, èn op een begrijpelijke manier een aantal bewegingen kunt ‘vragen’ aan het paard.

De sleutel tot paardrijden zit hem niet in techniek, maar in onze bekwaamheid het paard zo min mogelijk te hinderen en zo begrijpelijk mogelijk met ons lichaam te communiceren. Want paarden kunnen van nature bijna alle bewegingen al maken. Zie ze maar eens spelen in de wei, vooral de veulens. De ruiter zou dus vooral moeten werken aan zichzelf.

Elsa Boddéus, Centered Riding instructeur

1 Comment

  1. Je had het niet mooier kunnen verwoorden. Paardrijden in balans met het paard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.