Omscholen van een Draver (1)

Body Awareness: de sleutel tot beter rijden
30 oktober 2019

Edwin is een ex-koersdraver. Dat wil zeggen dat hij geleerd heeft dat het goed is om zo groot en zo hard mogelijk te draven, met enorme stuwkracht. En niet galopperen! Als zijn mens druk op het bit zette, dan betekende dat hij nog een schepje er bovenop moest doen! Nu moet hij het tegenovergestelde leren: Niet hard lopen maar rustig, niet stuwen maar dragen, en galopperen wordt aangemoedigd! En geen bit.

 

Waarom een Draver

Als we in Nederland zoveel prima rijpaardrassen en - kruisingen hebben, waarom zou je dan een paard kiezen dat gefokt en getraind is om op topsnelheid voor een sulky te lopen? Goede vraag. Mijn eerste eigen paard was toevallig ook een Draver, en veel mensen in de manege waar we toen stonden zeiden hoofdschuddend dat het niks zou worden. Dravers willen altijd hard lopen, kunnen niet de mooie gedragen dressuurgangen lopen, komen moeilijk aan te teugel en ze hebben ook nog een 'model' waar juryleden niet zo kapot van zijn. Maar ik was verliefd geworden op deze Draver, dus...

De voordelen van een Draver

De meeste Dravers zijn uitgekoerst als ze zeven of acht jaar oud zijn. Dan wordt dit werk te zwaar voor ze. Toch blijven het Dravers, want dit is een officieel ras, of ze nou wel of niet voor een sulky lopen. Nu ik mijn tweede Draver heb kan ik de voordelen van dit ras gemakkelijk op een rijtje zetten.

  1. Ze zijn, net als de meeste volbloeds, zeer mensgericht en mensvriendelijk
  2. Door hun strikte no-nonsense training zijn ze veelal goed gemanierd
  3. Ze hebben de mentaliteit om veel voor je te willen doen
  4. Ze zijn intelligent en leren snel
  5. En: ze zijn laag geprijsd

Een nieuwe carrière

De uitdaging is, dat ze voor hun nieuwe carriëre als rijpaard wel moeten worden omgeschoold. Zadelmak maken hoeft bijna nooit met een ex-koersdraver, want ze vinden het meestal niets bijzonders om een zadel op te krijgen. En zelfs een ruiter vinden ze niet zo verschrikkelijk enerverend. Als je op een drafbaan met veel publiek erbij wedstrijden hebt gelopen is het staan naast een opstapje een fluitje van een cent. Iets anders ligt het als je er eenmaal opzit en om een rustige draf vraagt. Hoezo rustig? Met de paslengte van een Draver ga je al snel met een enorme vaart vooruit! Edwin 'gooit' zichzelf in de draf, en het kost effe tijd om hem te leren rustig aan te draven.

Uit de race-houding komen

Voor een sulky loopt de Draver met een vrij hoge hoofd-hals houding, maar onder een ruiter zou dit niet zo goed zijn voor zijn rug. Eén van de eerste dingen die ik Ed wil leren, is dat hij ook prima kan lopen met een lage halshouding en een wat meer opwaarts gewelfde rug. Dit moet een 'gewoon' rijpaard ook leren; zo hebben ze meer draagvermogen. Voor Ed was het even wennen; langer dan een paar seconden kon hij niet zijn hals laten vallen. Maar inmiddels, al moet hij nog wel nadenken als ik een lage hals vraag, vindt hij het heerlijk om een tijdje zo te staan!

Wendbaarheid

Wedstrijddravers worden niet gefokt of getraind op wendbaarheid. Want op een drafbaan lopen ze vrijwel rechtdoor. Een van de volgende stappen is dat ik Edwin leer zijn voorhand en zijn achterhand te verplaatsen vanuit stilstand. Ook leer ik hem aan de longe kleine wendingen te maken op mijn lichaamstaal. Hierdoor gaat hij ook beter op mij letten, en met mij meedenken.

Wil jij je draver omscholen tot rijpaard?

Ik kan jou en je paard helpen. Om een afspraak te maken kun je appen of bellen met mij, op 0623019943, of doe het via het contactformulier.

Je kunt ook meerdaagse trainingen boeken in combinatie met overnachtingen in ons ruime boerderij appartement.

Elsa Boddéus, coachend Centered Riding instructeur te Wapse (zuidwest Drenthe)

2 Comments

  1. Louise schreef:

    Hoi Elsa ik heb sinds kort een Franse draver. Ze is 14 jaar en heeft tot haar 7e of 8e gekoerst. Ik ben nu voornamelijk bezig met haar gezondheid te verbeteren. Sinds eind januari is ze een heel stuk verbeterd in gewicht en vacht. Ze kijkt zich ook beter te voelen. De osteopaat komt elke 2 a 4 weken. Ik wil graag verder met haar omdat ze een lief karakter heeft en ik denk dat ze een leuk recreatiepaard kan worden voor mij. Ik heb alleen geen ervaring met dravers. Ik heb hier hulp bij nodig en wil graag een goed connectie en samenwerking opbouwen met haar.. Mogelijk zou u mij hier bij kunnen helpen. Ik woon in Noordwolde-zuid

    Groetjes Louise

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.