Mijn verhaal

Ik ben Elsa Boddéus, Centered Riding instructeur en altijd doorstuderend. Dit is mijn verhaal.

Ik was elf jaar en mocht rijden in een manege. De instructeur was een ex-ritmeester uit het leger en het ging er militair aan toe! Drrrraf marrrus!’ En owee als je iets niet durfde te doen, zoals galopperen op een paard dat bokte! Dan kreeg je de wind van voren.

Niemand vroeg zich af WAAROM dat paard bokte. Je hoopte dat je er niet af zou vallen. Wat ik me ook herinner: dat ik vaak niet begreep wat de instructeur bedoelde. Maar vragen stellen, dat deed ik niet. Dat deed niemand. Later, bij andere maneges, bleef dat eigenlijk zo. We moesten bijvoorbeeld schouder binnenwaarts rijden, maar we snapten niet goed hoe en WAAROM dat moest. Of een wending om de achterhand. We probeerden te doen wat er werd gevraagd, maar hadden eigenlijk geen idee... 

Toen ik me een eigen paard kon veroorloven en privéles nam, veranderde er niet zo veel. Mijn instructeurs hadden een goede reputatie en reden dressuurwedstrijden op Z-niveau en hoger, maar eigenlijk begreep ik nog steeds niet de zin van wat ik leerde. Ja, punten halen in de wedstrijden. Als ik geen les had dan klooide ik maar wat aan. Ik was niet bepaald de ideale trainer voor mijn paard. Alles draaide om wat het paard moest doen: aan de teugel, nageven, voorwaarts zijn. Je moest het ‘bij elkaar rijden’, 'er doorheen rijden', en dan was er ook nog ‘verzamelen’, maar wat dat was, daar had ik helemaal geen idee van. Maar ik deed alsof ik dat wel begreep. Als het niet lukte dan gebruikte ik een scherper bit, hulpteugels, sporen. Wat heb ik daar achteraf een spijt van gehad…

Omdat het nog steeds niet geweldig ging, volgde ik in de avonduren een instructeursopleiding en ging ik in de weekenden zelf les geven. Misschien dat ik dan ineens alles zou begrijpen. Helaas, veel verschil maakte dit niet. Het was 2004 en ik had inmiddels drie paarden. Op den duur kreeg ik zo genoeg van al het getrek en geduw, en dat ik iedere keer doodmoe van mijn paard kwam – kun je nagaan hoe mijn paard zich voelde – dat ik alles wat ik wist over paardrijden heb losgelaten. Ik ging zoeken naar een andere manier van rijden. Paardvriendelijk maar toch effectief.

 
 

Bitloos, Freestyle en toen de Academische Rijkunst. In het begin begreep ik daar weinig van. Hoe kon je nou je paard trainen zonder erop te zitten? Ja, die zit van mij… In feite was mijn houding en zit – na vele jaren privéles – nog weinig stabiel. Ik kreeg de raad om Centered Riding te gaan doen.

De eerste lessen Centered Riding waren confronterend. Het leek net alsof ik alles opnieuw moest leren. Maar het werkte! In 2013 behaalde ik mijn eerste certificaat Centered Riding instructeur.  Om lichaamsbewustzijn te ontwikkelen ging ik lessen volgen in Tai Chi, Alexander Techniek, Feldenkreis en Pilates. Ik verwerkte de dingen die ik hierbij leerde in mijn lessen. Ik merkte dat lichaamsbewustzijn mijn leerlingen hielp om gemakkelijker contact te krijgen met hun paard. 

Intussen ging ik verder met de Academische Rijkunst. Mijn paarden werden daardoor zachter, meer ontvankelijk en veel gemakkelijker te rijden. Zelf kreeg ik begrip, geduld en inzicht… Ik werd de trainer van mijn paarden. Ik leerde mijn paarden te begrijpen en ze te coachen.

Ik ging ook coachend lesgeven. In plaats van een vast programma te volgen, paste ik mijn instructie aan naar de behoeften van mijn leerlingen en hun paarden. De manier waarop je leert is van even veel belang als WAT je leert. Van een foutenkijker werd ik een coachend instructeur. Niet alleen paardvriendelijk, maar ook mensvriendelijk!

Wat is jouw verhaal? Zou je ook een goede trainer voor je paard willen zijn? Wil je dat je paard graag met jou wil samenwerken, goed leert begrijpen wat je vraagt en niet meer hoeft te raden naar wat je bedoelt?  
Wil je de zin begrijpen van dressuuroefeningen, en waarom ze niet alleen voor wedstrijden belangrijk zijn? Wil je een fijne band met je paard? En vooral: wil je dat je paard tot op hoge leeftijd fit blijft en in staat zijn werk te doen? Hier is een begin:

Je kunt je GRATIS inschrijven voor mijn artikelenreeks ‘Duurzaam paardrijden’. De artikelen gaan over het trainen van jezelf en je paard. Soms over horsemanship. 2x per maand komt er een waardevol artikel in je mailbox. Om je hiervoor aan te melden klik je OP DE GROENE BALK HIERONDER!

Wil je meer weten over les nemen, kijk dan op de pagina Paardrijles.

Elsa Boddéus

Coachend instructeur voor paard en ruiter