Een (her)start maken met je paard (2)

Een (her)start maken met je paard (1)
29 april 2019
Een (her)start maken met je paard (3)
30 juni 2019

Als ik zeg, dat dat geen twee paarden hetzelfde zijn, dan zullen de meeste ruiters dat met me eens zijn. Toch verwachten we soms dat trainingssystemen, ontwikkeld door bekende paardentrainers, bij alle paarden werken. Misschien is het beter om onszelf de vraag te stellen: Wat zou ik graag willen veranderen/verbeteren?

 

Op zoek naar het beginpunt

Voordat je gaat proberen om problemen op te lossen die zich voordoen bij het rijden, kun je eerst eens nalopen in hoeverre alles goed gaat dat vóór het rijden komt. Als daar wat knelpunten zitten, dan kun je eerst samen met je paard aan de oplossing daarvan werken. Voorbeelden:

Mijn paard

– loopt voor me weg als ik hem uit de wei of paddock wil halen

– loopt me omver als ik niet oppas

– heeft er een probleem mee als ik hem opzadel of optoom

– blijft niet stilstaan als ik wil opstijgen

– is bang voor ……. vul maar in

Om dit soort dingen op te lossen is het belangrijk om eerst het vertrouwen te winnen van je paard. Hoe je dat doet? Net als je dat bij een mens zou doen: wees consequent, wees betrouwbaar, wees zacht. En begrijp dat zachtheid iets anders is dan slapheid.

 

One size fits all?

Trainingssystemen zijn altijd ontwikkeld in omstandigheden waarin ze doeltreffend waren. Systemen kunnen prima werken, vooropgesteld dat ze niet gebaseerd zijn op het toebrengen van pijn en narigheid aan het paard. Waar trainingssystemen tegen je gaan werken is wanneer ze altijd rigoureus worden toegepast, ongeacht hoe het paard erop reageert. Dan wordt het systeem belangrijker dan het paard. En dan schiet je er niets mee op, vind ik.

 

Op de automatische piloot

Een methode die veel wordt gebruikt om een paard gewilliger en meer ‘respectvol’ te maken, is het paard op te jagen in een roundpen – een soort kleine paddock met een hoog hek eromheen – tot het paard zich uiteindelijk maar overgeeft. Je kunt je wel voorstellen dat je dit ‘systeem’ beter niet kunt gebruiken als het paard angstig is of weinig zelfvertrouwen heeft.

Sommige aanhangers van deze methode doen dit werk in de roundpen erg vaak, terwijl het geen enkel nut heeft, omdat hun paard braaf en volgzaam is. Als je niet precies weet wat je met een bepaalde oefening wilt bereiken, dan sta je kennelijk op de automatische piloot. Dat is pure energieverspilling voor mens en paard.

 

Wat heeft je paard nodig, en wat heb jij nodig

Als ik een nieuwe combinatie ga begeleiden dan probeer ik er eerst achter te komen waar zij tegenaan lopen bij het werk. Door te vragen en te observeren. Volgens mij is dat zinvoller dan plompverloren les te gaan geven in horsemanship, of Centered Riding, of Academisch werk, of los werken, of wat het dan ook is waar de expertise van een trainer ligt.

Wees kritisch naar trainers die maar ervaring hebben met 1 manier van trainen. Als je alleen maar een hamer hebt, dan ziet alles eruit als een spijker.

 

Het losse draadje

De oorzaken waarom het niet wil lukken met je paard: ik kan er een heleboel opnoemen, maar ze zijn op te splitsen in drie categorieën:

  1. De ruiter: kennis, horsemanship, houding, zit en hulpen
  2. Het paard: leeftijd, training, verleden, scheefheid, temperament
  3. Diversen: gezondheid, voeding, verzorging, en harnachement van het paard

 

In de meeste gevallen zitten de bottlenecks in meer dan 1 categorie. Als trainer begin ik met wat het meest urgent is.

 

Foto hierboven zie je paard Sandy was een ex-koersdraver en dus gewend om tijdens het werk met z’n hoofd in de lucht te lopen. Stretchen aan de hand en onder het zadel moest hij eerst leren. Zonder hulpteugels en zonder bit.

 

Een trainer worden voor je paard

Als je professionele hulp inroept voor het trainen van jezelf en je paard dan mag je verwachten, dat de trainer of instructeur met wie je in zee gaat, je leert om op eigen benen te staan. Want als je straks weer alleen bent met je paard, dan moet je wel weten hoe je verder kunt.

Je paard trainen doe je met je kennis en je vaardigheden. Dingen als scherpe bitten, hulpteugels, sporen zijn geen hulpmiddelen voor een trainer, maar voor luie of ondeskundige mensen.

 

Het belang van het paard

Ik vind het nog altijd iets heel bijzonders dat paarden met ons willen samenwerken en ons zelfs op hun rug laten zitten. Het paard heeft hier niet om gevraagd; wij doen het voor onszelf. Daarom vind ik dat wij de verantwoordelijkheid hebben voor het paardenwelzijn. Dit omvat niet alleen goede voeding, huisvesting en verzorging, maar ook de juiste training voor ons en voor het paard. Het doel hiervan is, dat het paard zijn werk kan doen zonder pijn en ongemak te ervaren. Onvoldoende training, verkeerde training en een ruiter met een slechte houding en zit veroorzaakt pijn en ongemak voor het paard. Werken aan jezelf èn werken aan je paard zijn even belangrijk.

Vind je dit een waardevol artikel en heb je nog geen GRATIS abonnement op onze tweewekelijkse reeks over Duurzaam Paardrijden? Je kunt je zonder enige verplichting opgeven via deze link.

Tot ziens!

Elsa Boddéus, Centered Riding en Rechtricht instructeur (en altijd doorstuderend)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.