Een (her)start maken met je paard (1)

Heldere communicatie tussen jou en je paard
30 mei 2018
Een (her)start maken met je paard (2)
28 mei 2019
Toon alles

Een (her)start maken met je paard (1)

 

Als jouw paard een goede start heeft gehad in zijn leven als rijpaard, dan ben jij een geluksvogel! Het komt vaak voor, vooral bij herstartende ruiters, dat het paard dat zij zo vol vertrouwen hebben gekocht, een rugzakje blijkt te hebben. Niet goed is beleerd, of te snel is beleerd, of bang is gemaakt…

Een paard kopen

Aan het kopen van een paard kun je niet genoeg aandacht besteden! Ik heb zoveel ondoordachte aankopen gezien, dat ik tien jaar geleden een boekje heb geschreven, getiteld: ‘Even een paard kopen’. Twee super belangrijke punten uit dit boekje – je kunt het bij mij bestellen –  zijn:

  1. Koop geen paard waarop je eigenlijk niet zelfstandig durft te rijden.
  2. Laat het paard ALTIJD voorrijden door de verkoper voordat je er zelf opklimt!

 

Perfecte paarden

Over perfecte paarden kan ik kort zijn: die bestaan niet. Wat wel bestaat is, dat je een duidelijke verbinding voelt met een bepaald paard. En dat dit niets te maken heeft met hoe mooi het paard is of hoeveel hij kan! Als je deze klik hebt, dan is dit paard voor jou het beste paard. Dan heb je er heel veel voor over om met dit paard een eenheid te gaan vormen. Moeite en tijd spelen dan geen rol, en het commentaar dat anderen over dit paard hebben interesseert je geen fluit.

 

Het paard kan er zelf niets aan veranderen

Als een paard ‘moeilijk te rijden’ is, dan is de oorzaak meestal dat het dier, voordat jij het leerde kennen, oneerlijk of ruw is behandeld. Of eigenlijk helemaal niet is opgeleid, maar alleen een beetje zadelmak gemaakt. Paarden zijn niet geboren om een ruiter te dragen, dus ze moeten daarop worden voorbereid. Het lichaam van een paard is pas volgroeid als hij ongeveer 6 jaar oud is, dus voor die tijd moet het niet worden bereden. Een paard dat op vierjarige leeftijd of nog jonger een zadel en vervolgens een ruiter op zijn rug gekwakt heeft gekregen, daarvan zeg ik dat het een wonder is als hij niet een grondige hekel heeft gekregen aan bereden worden.

 

Wat een jong paard èn een verknoeid paard eerst (opnieuw) moet leren

Wat wij misschien vanzelfsprekend vinden, is dat niet! Bijvoorbeeld:

– Een halster om laten doen

– Zich laten schoonmaken en borstelen

– Met ons meelopen

– Stilstaan als wij dat vragen

– Op drie benen staan om een voetje te geven

 

Ja, het om laten doen van een halster moet hij leren! Het is het eerste wat je een paard kunt leren, ook als hij nog maar een veulen is. Neem er de tijd voor; het paard mag eerst het vreemde ding bekijken en besnuffelen en aanraken.

 

Een paard leren volgen

Paarden zijn groepsdieren en van nature volgen zij andere paarden, maar ook hun mens. Ze zijn gewoon graag in de buurt van andere levende wezens.Tenzij ze dit hebben afgeleerd tijdens hun ‘africhting’. Dan zul je ze opnieuw moeten leren dat volgen een goede, natuurlijke zaak is. En dat er geen reden is om bang te zijn voor het volgen van een mens. Het is heel handig om een paard te hebben dat graag achter je aan loopt, waar of niet!

Op de foto bij dit artikel zie je mijn paard Pagan, aan het werk met een van mijn leerlingen. Pagan had een flink rugzakje toen ik hem kocht. Het kostte tijd voordat hij had geleerd dat hij mensen los kon volgen.

Lopen aan een touwtje is niet iets natuurlijks

Als een paard gewend is aan het dragen van een halster dan is het leren volgen met een touw aan het halster het tweede ding dat je hem kunt leren. Laatst zag een kennis van mij iemand die een ponyveulen meesleurde aan een touw, waardoor het diertje totaal in paniek raakte. Hoe moest het veulen weten dat hij achter de man moest aanlopen? Dat had hij nooit geleerd.

Het is veel beter om naast het hoofd van het paard te gaan staan, en hem uit te nodigen een stapje of twee met je mee te lopen. Dan belonen, en dan stoppen. De volgende dag verder.

 

Voetje geven

Als je het paard vraagt om een voetje te geven, dan vraag je hem eigenlijk om een stuk veiligheid op te geven. Wat op drie benen kan een paard niet zo gemakkelijk vluchten. Je zult hem moeten leren dat het bij jou veilig genoeg is om even op drie benen te staan. Bij het leren geven van een voetje ben je dus in het begin al tevreden als het paard even zijn gewicht verplaatst naar zijn andere drie voeten. De volgende keer is het prima als hij het voetje een millimeter optilt en meteen weer neerzet. Dit oefenen doe je natuurlijk met iedere voet apart, want voor een paard zijn links en rechts, voor en achter heel verschillende dingen. Iedere dag vijf minuten oefenen, tot het paard begrijpt dat het niet zo’n big deal is om even op drie benen te staan. Het is niet redelijk om te verwachten dat je hoefsmid of bekapper dit aan het paard moet leren. Die is er om je paard te bekappen, niet om het af te richten.

 

Back to basics

Een paard dat moeite heeft om mensen te vertrouwen is te vergelijken met een onbeleerd paard. Het is altijd het beste om helemaal terug te gaan naar het begin en hem de basisdingen (opnieuw) te leren. Pas daarna kun je gaan denken aan trainen.

Ieder paard dat wordt bereden heeft training nodig! Ook als je niet van plan bent om wedstrijden te gaan rijden. Om hem voor te bereiden begin je met grondwerk. Dit grondwerk dient om het paard sterker en leniger te maken, zodat hij de ruiter zonder al te veel moeite kan dragen. Wil je dit grondwerken leren? Ga dan naar het contactformulier om een afspraak te maken voor een oriënterende les.

En abonneer je GRATIS op mijn artikelenreeks over paarden en paardrijden, ga naar het INSCHRIJFFORMULIER. Het is gratis en zonder enige verplichting.

Tot ziens!

Elsa Boddéus, Centered Riding en Rechtrichtinstructeur (en altijd doorstuderend)


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.