Het geheim van ontspannen drijven

Houding en zit
27 januari 2016
Rijden in contact met je paard
29 mei 2016

Paardrijden behoort leuk te zijn en energie te geven!
Een van de manieren om dit te bereiken is het minimaliseren van het ‘drijven’.

Vroeger, in de manege, leerde ik dat het paard op een lichte druk van de kuit moest reageren door voorwaarts te gaan, of te versnellen. Lukte dat niet, dan gaf je het paard een flinke tik met je benen en werkte dat nog niet, dan bleef je doorschoppen en duwen tot er een reactie kwam. Arm paard. Ik werd er ook erg moe van!

Zoals alle verbeteringen begint ook dit weer met: DE ZIT!

 De ruiterzit

De ruiterzit

Om effectief been te kunnen geven moet je in de ruiterzit zitten. Schouders recht boven de heupen, achterkant van de voet recht onder de heupen, lage knie.

Je ziet dat de binnenkant van de kuit tegen het bolle deel van de paardenbuik rust. Dat is de plaats waar je met een lichte kuitdruk het paard kunt vragen voorwaarts te gaan.

Als je verkeerd zit, bijvoorbeeld in de stoelzit…

Bij de stoelzit zijn de onderbenen van de ruiter vooruit geschoven en het bovenbeen meer of minder opgetrokken, waardoor er balansverstoring optreedt.

 de stoelzit

stoelzit = verkeerde manier van zitten

Behalve de andere nadelen van de stoelzit heb je bij het drijven nog een extra nadeel: je kuiten zijn precies op de plek waar de paardenbuik een insnoering vertoont. Het is dan heel moeilijk om een lichte, duidelijke kuitdruk te geven.

Of als je op een andere manier verkeerd zit, bijvoorbeeld in de spreidzit…

Bij de spreidzit, die net zo verkeerd is als de stoelzit, duwt de ruiter haar onderbenen naar buiten terwijl de bovenbenen enigszins knijpen. De balans wordt hierdoor slechter en de ruiter drukt zichzelf als het ware uit het zadel.

de spreidzit

spreidzit = verkeerde manier van zitten

Als je been gaat geven in de spreidzit, dan knijp je onwillekeurig met je bovenbenen, terwijl je kuit het paard nauwelijks raakt. De spreidzit is in ieder geval altijd fout, omdat je knieën en bovenbenen juist  zo losjes mogelijk moeten blijven. En je hele been moet tegen het paard aanliggen, dus ook je onderbeen.

Ik heb zelf jarenlang op de verkeerde manier te paard gezeten zonder het te beseffen. Totdat ik me begon te verdiepen in Centered Riding. Door bodywork leerde ik langzamerhand om te rijden met een los bovenbeen en de kuit op de juiste plaats.

Toen leek het of er een wonder gebeurde: het paard reageerde onmiddellijk als ik even mijn kuit aanlegde!

Maar: Effectief drijven doe je niet alleen met de kuit, maar ook met andere, soms onzichtbare hulpen.

Wil jij dit ook leren?

  • Hoe je gevoel krijgt voor de juiste zit
  • Hoe je met kleine kuithulpen het paard voorwaarts kunt houden
  • Wat de onzichtbare hulpen zijn die goede ruiters toepassen
  • Hoe je kunt rijden met minimale inspanning
  • En hoe je dus altijd met een big smile van je paard stijgt!

Afspraken maken voor lessen en/of workshops? Doe dit via het contactformulier. Doe het nu!

Heb je je nog niet aangemeld voor de serie ‘Tips voor ruiters?’ Ga naar de pagina Paardrijles en geef je op voor deze gratis serie.

Ik zou het op prijs stellen als je je waardering voor de gratis Tips liet zien door mijn Facebook pagina Paardenboerderij Meulegoorn een like te geven.

Paardengroet van

Elsa Boddéus

Comments are closed.