Wat horsemanship is
18 januari 2018
verlichte zit
Rust en stabiliteit 1: je onderbenen
15 maart 2018

‘Ik ben recreatieruiter’
Bijna iedereen is recreatieruiter. Behalve als je je brood moet verdienen met het rijden en africhten van paarden ben je recreatieruiter. Je doet het als vrijetijdsbesteding. Ook wedstrijden rijd je voor de lol, ten minste, dat hoop ik! Niemand hoeft meer te paard op reis, of naar de oorlog, of de post bezorgen.

‘Dressuur, nee hoor, daar vind ik niets aan’
Paarden zijn niet geboren om een ruiter te dragen. Dat geldt voor alle paarden, of je er ontspannen bosritjes mee rijdt of grand prix. Dressuur is gymnastiek voor je paard; het maakt en houdt je paard sterk, lenig en in balans. Tot op hoge leeftijd. De ware dressuur is dus een duurzame manier om met paarden te werken.
De klassieke dressuuroefeningen zijn ontworpen om je paard beter te maken, niet alleen maar om punten te krijgen van een jury. Dat ruiters die niet wedstrijdgericht rijden geen dressuur hoeven te doen is dus bs.
Ik zeg het maar even: Iedere ruiter met hart voor paarden zou zijn paard op een verantwoorde manier moeten trainen.

Zo saai… ??
Trainen is niet hetzelfde als dressuurproeven erin stampen. Dressuurproeven zijn er om aan deskundige mensen te tonen hoe ver je bent met je ontwikkeling als combinatie ruiter+paard. De dressuurproef die je rijdt is dus geen doel, maar gewoon een toets. Voor jezelf, niet voor de jury, voor je familie of voor je paardenvrienden.
Het is ook slechts een momentopname. Als als het thuis prima ging en tijdens de proef niet, krijg je dan van de lage cijfers op je protocol een vervelend gevoel? Dat is niet terecht, want het zijn alleen maar cijfers. Ze meten iets zoals het op dat moment is waargenomen en ze vertellen niet hoe goed of ‘slecht’ je bent.

Het gaat om heel wat meer dan cijfertjes
Maar: je traint niet voor cijfers en winstpunten. Je traint om je paard, jezelf en jullie communicatie te verbeteren. Als je jouw paard op ieder gewenst moment in stap, draf of galop kunt zetten, voorwaarts rijden, wendingen rijden en halt kunt houden, dan kun je ook alle B proeven rijden, van voor naar achteren en van achteren naar voren. Het doel van een proef is tonen dat het paard attent op je hulpen reageert en dat het z’n lichaam goed gebruikt, niet dat het als een automaat door de proef rost. Rijden afwisselen met goed grondwerk
Schouder binnenwaarts en travers zijn belangrijke en nuttige oefeningen die thuishoren in de basisafrichting van het paard. Om ze te kunnen rijden zal het paard eerst moeten leren hoe deze oefeningen aanvoelen. Daarom leer je ze bij voorkeur aan je paard terwijl je met beide benen op de grond staat.
En voordat je ze aan het paard kunt leren is het handig als je eerst zelf leert hoe zo’n oefening gaat en vooral: wat het doel ervan is. Je kunt een oefening alleen op de juiste manier doen als je weet waarom je hem doet.

Je paard wordt steeds beter
Hoe kan dressuur saai zijn als je paard er steeds krachtiger, leniger en attenter door wordt, en jij een steeds betere, handigere trainer?
Grondwerk aan 1 teugel, of aan 2 teugels, gecontroleerd longeren zonder het paard vast te binden èn het rijden van bijvoorbeeld schouder binnenwaarts, travers en appuyement zijn dingen die nooit gaan vervelen, maar die interessanter en uitdagender worden naarmate je jezelf er meer in verdiept.

De bonus
Een gehoorzaam paard dat goed in z’n vel zit èn goed aan de hulpen staat is een genot om te berijden. Ook in het bos. Het is overigens een goed idee om dressuuroefeningen in het bos te rijden, zeker als je paard zich snel verveelt in een rijbak. Zie je jezelf al in travers over het bospad gaan? Lol met de knol èn een goede training: twee vliegen in 1 klap!

Boter op mijn hoofd
Heb ik tijdens mijn leven als paardenmens geen domme dingen gedaan? Nou en of! Klik hieronder op ‘Mijn verhaal’ en je komt er alles over te weten. Het is nooit te laat om je koers te veranderen.

Mijn verhaal

Elsa Boddéus, Centered Riding instructeur (en doorstuderend)

Voor GRATIS abonnement op mijn artikelenreeks over duurzaam paardrijden: klik hier!

 

1 Comment

  1. Esther Spoor schreef:

    Prachtig verwoord.
    Om je paard lichamelijk en geestelijk gezond te houden is dressuur en grondwerk als aanvulling op het recreatief rijden van belang.
    En paard en ruiter leren elkaar beter begrijpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.