Dressuur aan de hand: appuyement

Voor les of een kennismakingsgesprek: bel Elsa op 0623019943 of ga naar het contactformulier.

Wat is dressuur aan de hand

Dressuur aan de hand is een systeem van oefeningen voor het paard. Oefeningen die zijn bedoeld om het paard sterker en leniger te maken. En om ervoor te zorgen dat het dier zijn lichaam goed gebruikt als hij een ruiter moet dragen. Dressuur aan de hand maakt bovendien het paard ontvankelijker voor communicatie met zijn mens. Deze oefeningen zijn in de loop der eeuwen ontwikkeld door grootmeesters in de rijkunst. Er is dus eigenlijk geen sprake van iets nieuws, maar van het herontdekken van de klassieke rijkunst.

Basisoefeningen

Dressuuroefeningen die thuishoren in de basis zijn bijvoorbeeld de schouder binnenwaarts, de travers en het appuyement. Dit zijn dus geen oefeningen waarmee je moet wachten tot je bijvoorbeeld op (wedstrijd)niveau M rijdt. Als je de basisoefeningen aan de hand beheerst, en je paard ook, dan kun je ze ook veel gemakkelijker rijdend doen. De ‘moeilijke’ oefeningen worden dan een stuk gemakkelijker, ook te paard.

Waarom aan de hand

Het voordeel van dressuur aan de hand is dat je geen ver gevorderde ruiter hoeft te zijn om de oefeningen te kunnen aanbieden aan je paard. Bovendien zijn de oefeningen voor het paard – en voor jou – gemakkelijker aan te leren als het paard niet belast is met ruitergewicht. Het lichaam van een paard is pas volgroeid als hij zes of zeven jaar oud is. Hoe groter het paard is, hoe meer tijd zijn lichaam nodig heeft om volwassen te worden. Met dressuur aan de hand kun je al heel rustig beginnen als het paard 3 of 4 jaar oud is. Zo bereid je hem op de juiste manier voor om later zijn werk te doen zonder dat zijn lichaam overbelast raakt.

Voordelen van dressuur aan de hand

  1. Je paard is nooit te jong of te oud voor dressuur aan de hand
  2. Aan je rijvaardigheid worden geen hoge eisen gesteld
  3. Je kunt deze oefeningen ook doen als je om de een of andere reden een tijdje niet kunt rijden
  4. Je kunt allerlei rijkunstige problemen van nu oplossen, en toekomstige problemen voorkomen
  5.  Je paard zal tot op hoge leeftijd fit blijven en geschikt om te worden bereden
  6. Zelfs oudere paarden gaan beter lopen als je regelmatig dressuur aan de hand doet
  7. De relatie tussen jou en je paard wordt beter; jullie communicatie duidelijker

 

Dressuur aan de hand: schouder binnenwaarts

Ontdek wat dressuur aan de hand kan doen voor jou en je paard

Dressuur aan de hand is niet alleen een perfecte manier om je paard te trainen; het is ook nog geweldig leuk om te doen! En als jij en je paard een oefening eenmaal beheersen aan de hand, dan kun je hem rijdend gaan doen. Ontdek deze fijne manier om met je paard te werken; het is de manier van de toekomst! Bespreek een proefles: bel of app mij (Elsa) op 0623019943 of stuur me een email via het contactformulier. Woon je in de gemeente Westerveld, dan kan ik naar je toekomen zonder reiskosten te rekenen. Of kom naar mij (in Wapse, zuidwest Drenthe) om met 1 van mijn paarden dressuur aan de hand te leren. Ik werk volgens de manier van de Academische Rijkunst. Een meerdaagse training mèt overnachtingen is ook mogelijk: kijk hier.

Tot ziens,

Elsa Boddéus, Instructeur Dressuur aan de hand en Centered Riding instructeur