Doorzitten in draf

Lichtrijden
3 februari 2015
Aangalopperen
3 juni 2015
Toon alles

Doorzitten in draf

Doorzitten in draf is voor veel ruiters nogal een opgave. Vroeger, in de manege les, ging er vaak een gezamenlijk gekreun op als de instructeur aankondigde dat we moesten gaan doorzitten. Doorzitten in draf, dat betekende vaak: stuiteren in het zadel!

Hoe ontstaat dit gestuiter? Hier vijf van de belangrijkste oorzaken:

  • Teveel gewicht in de stijgbeugels en te weinig op de zitbeenderen
  • Optrekken van de bovenbenen
  • Vastklemmen met de knieën
  • Achterover leunen, waardoor de buikspieren zich aanspannen
  • Ingehouden adem

Om een draf te kunnen uitzitten moeten we met de beweging meegeven.

Om mee te kunnen geven moet ons bekken kantelen. Bekken kantelen wil zeggen, dat de onderkant van ons bekken naar voren kantelt. Alsof we een denkbeeldige staart tussen de benen doen. Oefen dit bekken kantelen eens op de grond, voor de spiegel. Je bovenlichaam moet hierbij rechtop blijven. Het mag dus niet mee kantelen.

De draf is een diagonale gang. Het linker voorbeen en het rechter achterbeen worden tegelijk opgetild, naar voren gebracht en weer neergezet. Daarna het rechter voorbeen en het linker achterbeen, enzovoort. Het landen van het diagonale benenpaar veroorzaakt de ‘tik’ die je onder je zitvlak voelt. Vang die tik op door op dat moment je bekken te kantelen. In plaats van je door de paardenrug omhoog te laten gooien, vangt je zit deze tik dan op.

Heb je de neiging om teveel op de stijgbeugels te steunen, doe die dan eens uit als je doorzit in draf. Beginnende ruiters leer ik altijd eerst doorzitten zonder beugels, op een barebackpad. Hierdoor raken ze eraan gewend om hun bekken mee te bewegen met de rug van het paard. Een extra voordeel is, dat het voor hen ook een stuk eenvoudiger wordt om daarna te leren lichtrijden en galopperen.

Dus:

Leren doorzitten op de barebackpad

Leren doorzitten op de barebackpad

  1. Ga bij doorzitten ook echt zitten, dus op je twee zitbeenderen
  2. Kantel je bekken in het ritme van de draf
  3. Blijf met je bovenlichaam rechtop, je schouders boven je heupen
  4. Adem rustig door in je normale tempo
  5. Houd je bovenbenen zo los mogelijk en je knieën laag

Als je op deze manier meegeeft, dan kan je paard z’n rug beter ontspannen tijdens de draf. Een ontspannen paardenrug veert meer en schokt dus minder.

 

Vond je dit nuttig? En ben je nog niet geabonneerd op de ‘Respectvol met paarden’? Geef je dan via de ‘paardrijles’ bladzijde van de website op voor de volgende ‘Respectvol met paarden’ Dan ontvang je iedere maand het gratis artikel in je mailbox! Ik zou het ook fijn vinden als je mijn Facebook pagina een like geeft!

Heb je een vraag over wat er in ‘Tips’ staat, of over iets anders dat paardrijden betreft, ga dan naar het contactformulier en stel je vraag. Je krijgt altijd antwoord, via email.

Veel paardenplezier,

Elsa Boddéus, Centered Riding instructeur

Comments are closed.