De teugels zijn van het paard

Bitloos rijden zonder teugels
6 december 2016
De teugels zijn van het paard (vervolg)
8 februari 2017

‘Aan de teugel zijn’ betekent dat er via de teugels een wederzijdse verbinding is tussen het paard en de ruiter. Wederzijds wil zeggen dat niet alleen het paard de ruiterhand aanvoelt, maar ook dat de ruiter het paard aanvoelt. Aangezien het paard degene is die de beweging geeft zal de ruiterhand het paard net zo goed moeten volgen als het paard de ruiterhand. Dan heb je een goede teugelvoering!
De tweezijdige verbinding ontstaat door een correcte zit van de ruiter, een meegevende hand en een paard dat ‘spontaan’ voorwaarts is. Alle paarden zijn dit van nature, maar door verkeerd trainen kan dit verdwijnen.

Valkuilen bij het zoeken naar ‘aan de teugel’:
-terugwerken met de hand
-een niet-meegaande, statische hand
-stijve, naar beneden gestrekte armen
-het paard voorwaarts dwingen met sporen (sporen zijn niet om mee te drijven)
-een strakke, onbeweeglijke zit
-knijpende bovenbenen
-het paard met het hoofd achter de loodlijn laten lopen door te korte teugels

Ontwijkt het paard kan de teugel, dan is het tegen de hand. Het paard kan de teugel ontwijken op verschillende manieren.
Het kan het hoofd in de lucht steken
Het kan achter de loodlijn gaan
Het kan op de ruiterhand gaan ‘hangen’

Als het paard de teugel ontwijkt op een van deze manieren, dan kan er geen verbinding ontstaan, en dan is ‘aan de teugel’ zijn niet mogelijk. De teugel wordt dan meer een stoorzender dan een hulpmiddel.

Aan de teugel zijn is dus een cadeautje dat je krijgt als je houding en zit goed in orde zijn. Van een goede, onafhankelijke zit wordt bijna vanzelf je teugelvoering ook beter.

Onafhankelijke zit, verbindende teugel; om deze te ontwikkelen is Centered Riding een waardevol hulpmiddel. Woon te te ver weg voor les? Kijk eens bij onze Meerdaagse Trainingen.

Elsa Boddéus, Centered Riding instructeur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.