De teugels zijn van het paard (vervolg)

De teugels zijn van het paard
8 januari 2017
Over Centered Riding
8 april 2017
Toon alles

De teugels zijn van het paard (vervolg)

halsstrekken; goede controle of het paard aan de teugel is

De teugels zijn van het paard (2)

 

Wij mensen zijn van nature altijd druk in de weer met onze handen. Ook op een paard, met de teugels in die drukke handen. En het is helemaal niet nodig om daar zo druk mee bezig te zijn.

Het paard beweegt de teugels doordat hij met zijn hoofd en hals beweegt, vooral tijdens stap en galop. De ruiter moet die beweging toelaten, meer niet. Onze handen zijn dus in rust. Maar niet statisch! Vanuit onze armen laten we het paard de teugels in beweging brengen.

 

De teugelverbinding moet gezocht worden door het paard en kan niet worden afgedwongen. Dus het heeft geen zin om de verbinding te zoeken door met je handen of polsen of armen te bewegen, en ook niet door ze juist heel stijf en strak naar beneden te houden. Een niet-meegaande ruiterhand betekent dat het paard bij iedere beweging tegen de hand ‘op loopt’.

Dit bezorgt dit het paard een onaangenaam gevoel. Het zal dan de teugel gaan ontwijken door bijvoorbeeld:

  • Het hoofd in de lucht te steken
  • Achter de loodlijn gaan (dit geeft soms ten onrechte een gevoel van ‘lichtheid’)
  • Het kan op de ruiterhand gaan ‘hangen’.

Hoe dan wel:

Je bovenarmen liggen ontspannen tegen je lichaam aan. Ze hangen vrij. Je ellebogen wijzen loodrecht naar de grond. Je onderarmen, polsen en handen wijzen via de teugels naar de neus van het paard. De lijn onderarm, pols, hand, teugel is recht en vrij van knikjes.

Zowel de mond als de neus van het paard zijn gevoelig. Bitloos of met bit: onze hand moet altijd soepel de bewegingen van het paard volgen. Zo houd je het contact vrij van storingen. Zo krijgt het paard vertrouwen in je hand, zodat het aan de teugel kan komen.

Paardengroeten van

Elsa Boddéus, Centered Riding instructeur

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.