Centered Riding: Kom uit de stoelzit

Body Awareness: de sleutel tot beter rijden
30 oktober 2019
Het was een van de eerste dingen die ik ontdekte toen ik met Centered Riding begon: ik had nooit leren zitten. Daarom zat ik al dertig jaar lang in de stoelzit.

Niet alleen op een stoel, maar ook op mijn paard. Misschien heeft iemand me daar wel eens op gewezen, maar dat is dan nooit tot me doorgedrongen.

De stoelzit zorgt voor heel wat problemen bij het rijden.

De voornaamste is, dat je in de stoelzit uit balans bent. En dat betekent:

  • Bewegende onderbenen in draf
  • Instabiele teugelvoering
  • Niet effectief kunnen lichtrijden
  • Uit het zadel komen bij draf doorzitten en galop
  • Paard kan niet aan de teugel komen

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Van de stoelzit spreken we als de ruiter op het paard zit alsof hij in een stoel zit. Dus met de benen voor het bovenlichaam. Op een stoel is de stoelzit heel plezierig, maar hij is ongeschikt om paard te rijden. Op de bovenste foto zie je Rolf, die de stoelzit demonstreert op Iris.

Uit de stoelzit en in de ruiterzit komen is vrij eenvoudig. Je brengt je gewicht naar je voeten, zodat je steunt op de stijgbeugels. Je knieën zijn gebogen. Dan buig je met een rechte rug VANUIT JE HEUPGEWRICHTEN voorover en lift je zitvlak uit het zadel. Je voeten blijven hierbij zo plat mogelijk, dus NIET je hakken laag! En NIET knijpen met je benen. Zie de middelste foto.

Je merkt nu dat je bovenbenen en je onderbenen vanzelf naar achteren zijn gegleden. Zoek eerst je balans in deze houding. Dan ga je weer voorzichtig zitten, zonder de positie van je benen te veranderen. En voila, je bent uit de stoelzit en in de ruiterzit. Zie de onderste foto.

Kruin, schouders, heupen en hakken van de ruiter zijn op 1 lijn: de blauwe loodlijn op de foto.

Als het paard gaat bewegen dan is het wel de bedoeling dat je de ruiterzit handhaaft! Dat kun je doen door soepel mee te geven met de rugbewegingen van het paard.

En wat een opluchting: je hoeft NIET je hakken laag te houden. Je hoeft NIET je schouders naar achteren te doen. Je hoeft NIET je tenen naar binnen te draaien.  

Dat is niet alleen overbodig; het werkt zelfs in het nadeel van jou en dus ook van je paard.

Centered Riding les nemen?

Om een afspraak te maken kun je appen of bellen met mij, op 0623019943, of doe het via het contactformulier.

Je kunt ook meerdaagse trainingen boeken in combinatie met overnachtingen in ons ruime boerderij appartement.

Elsa Boddéus, coachend instructeur te Wapse (zuidwest Drenthe)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.