Body Awareness: de sleutel tot beter rijden

Het paard dat overal bang voor was
28 september 2019
Centered Riding: Kom uit de stoelzit
23 mei 2020
Plaatje hierboven: Paardrijden – en vele andere lichamelijke activiteiten – worden gestuurd vanuit je rechter hersenhelft. Instructie komt binnen via je linker hersenhelft; de ’theoretische’ kant van je hersenen. Ieder mens heeft een voorkeurskant. Er zijn interessante testjes op internet om achter je voorkeurskant te komen.

 

 

Heb je wel eens een volwassene de eerste paardrijlessen zien krijgen? Dan heb je gezien hoeveel overbodige bewegingen de beginner maakt en hoe haar/zijn lijf alle kanten op gaat. Volwassenen hebben hun lichaamsbewustzijn, waarmee ieder mens wordt geboren, in de loop van hun leven verloren.

 

Rijden met je hoofd

Kinderen hebben van nature lichaamsbewustzijn. Wie als kind heeft geravot met een pony, en heeft gegaloppeerd zonder zadel en hoofdstel weet nog wel dat dit allemaal vanzelf ging. Een kind denkt niet na, maar doet.

Op de basisschool beginnen we al met het afleren van lichaamsbewustzijn. Zelfs over spelletjes worden we geacht na denken.

Volwassenen menen dat ze alle problemen kunnen oplossen door erover na te denken. Maar bij paardrijden werkt ‘rijden met je hoofd’ helemaal NIET.

 

Woorden, linker- en rechterhersenhelft

Als we les krijgen dan komt er meestal een hele woordenstroom over ons heen. Om die woorden te begrijpen hebben we onze linker hersenhelft nodig. Maar paardrijden doen we vooral op ons gevoel, dus vanuit onze rechter hersenhelft. Zie het plaatje hierboven.

De informatie die bij ons binnenkomt zullen wij moeten vertalen naar ons gevoel.  Dit is voor veel mensen niet zo eenvoudig. Het valt mij op dat beginnende ruiters die een creatief beroep hebben, zoals dansers, musici, beeldend kunstenaars, minder moeite hebben met deze vertaalslag. Ze zijn waarschijnlijk gewend om te handelen vanuit hun gevoel: hun rechterhersenhelft.

 

Nadenken: valkuil bij paardrijden

Rijden met je hoofd wil zeggen, dat probeert te rijden met je probleem-oplossende linker hersenhelft. Je denkt dan over alles wat je wilt doen en hoe je het moet doen, maar er gaan geen duidelijke ‘opdrachten’ van je hersens naar je lijf. Bijverschijnselen van rijden met je hoofd zijn onder andere:

– gespannen spieren

– opgetrokken bovenbenen

– hol- of bolgetrokken rug

– gefixeerde ogen die naar beneden staren

– stokkende adem

– overbodige, balans verstorende bewegingen maken

 

De 80 – 20 regel

Als je aan het rijden bent zou je voor 80% met je aandacht bij je eigen lijf moeten zijn, en voor 20% bij wat het paard doet. Paardrijden heeft weinig met techniek te maken en alles met hoe jouw lichaam het paardenlijf kan volgen. Blijf met je gevoel bij wat je zelf voelt en doet:

of je spierspanning kunt loslaten, regelmatig adem haalt, of je kijkt in de rijrichting, of je armen en handen rustig zijn, of je je enkel- en heupgewrichten vrij kunt laten zijn, of je kruin het hoogste punt van je lichaam is, of je verticaal kunt blijven.

Rijden met lichaamsbewustzijn

Rijden met lichaamsbewustzijn zorgt ervoor dat je verbinding krijgt met je paard. Verbinding heb je nodig om te kunnen communiceren. Communicatie werkt altijd naar twee kanten. Ook bij het paardrijden: van jou naar het paard maar ook van het paard naar jou.

Pas als je je eigen lichaam kunt besturen is het mogelijk dat je een paard ‘bestuurt’. Daarom is lichaamsbewustzijn de sleutel tot het echte paardrijden. Centered Riding is rijden met lichaamsbewustzijn.

BEN JE GEINTERESSEERD IN CENTERED RIDING LES? Bel of app me dan even op 06 23019943. Er zijn meerdere mogelijkheden, ook als je niet in de buurt woont. Ook voor het trainen van je paard.

Om je te abonneren op mijn GRATIS artikelenreeks over paarden, paardrijden en horsemanship op een paardduurzame manier: ga naar deze pagina.

Tot ziens!

Elsa Boddéus

Centered Riding en Rechtricht instructeur (en altijd doorstuderend)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.