Bitloos rijden zonder teugels

Ontspannen op je paard, hoe kan dat nou
2 november 2016
De teugels zijn van het paard
8 januari 2017
Toon alles

Bitloos rijden zonder teugels

Het is een leuke afwisseling om af en toe zonder teugels te rijden. Je leert zo ook om spelenderwijs beter gebruik te maken van je zit en je benen. Want ook als je wel met teugels rijdt dan moeten de stuurhulpen voornamelijk van zit en benen komen.

Elena en Pagan: stap 2

Elena en Pagan: stap 2

Hoe begin je daarmee, vroeg iemand me een tijdje geleden. Volgens mij is het goed dit voorlopig alleen te doen in de rijbak! Voorwaarde is wel dat jij met je paard een echte combinatie vormt. Je kunt dit beter niet proberen als jij of je paard weinig ervaring hebben. en met twee teugels nog moeite hebben om rustig door de bak te rijden.

Stap 1: Laat je binnenteugel los en probeer of je de bak rond kunt rijden met alleen je buitenteugel. De buitenteugel ligt tegen de hals van het paard en je onderhoudt een licht contact. Eerst in stap, daarna probeer je draf en galop. Stuur door vanuit je centrum – de plek die diep in je bekken, tegen je wervelkolom ligt – de wending aan te geven. Soms gaat deze oefening verbazend gemakkelijk! Soms niet…

Stap 2: Rijden met een stevige halsring. Laat in het begin het hoofdstel nog op zijn plaats zitten zodat je de teugels kunt pakken als het even niet goed gaat. Zorg ervoor dat het paard niet in de teugel kan stappen! Stuur vanuit je centrum, en als ondersteuning leg je de halsring aan de rechterkant tegen de hals van het paard om linksaf te gaan, en tegen de linkerkant om rechtsaf te gaan. Begrijpt het paard het niet meteen, dan kun je de ring iets hoger tegen de hals leggen, en om nog duidelijker te zijn kun je lichte tikjes tegen de hals geven. Nooit trekken aan een halsring! Rijd wendingen van gemakkelijk naar moeilijker. Eerst van hand veranderen over de diagonaal, dan bv gebroken lijnen, en werk zo langzamerhand toe naar een volte.

Stap 3: Als je handig genoeg bent geworden kun je de halsring vervangen door een zacht halstouw. Ook dit is alleen maar om tegen de hals te leggen, dus niet om aan te trekken. Blijf sturen vanuit je centrum, met een beetje hulp van je benen. Sommige ruiters vinden dit zo leuk dat ze zelfs hindernissen gaan springen zonder teugels. Bepaal zelf wat je grens is, maar houd altijd de veiligheid in de gaten.

Succes!!

Elsa Boddéus, Centered Riding instructeur

profielfoto

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.