Alexander Techniek en paardrijden

De teugels zijn van het paard (vervolg)
8 februari 2017
Over Centered Riding
8 april 2017
Toon alles

Alexander Techniek en paardrijden

Vrijmaken heupgewrichten

Tenzij je een van die gelukkige ruiters bent die zonder enige inspanning prachtig en soepel te paard zitten, is houding en zit een aandachtspunt. Iemand zei me laatst: 'Ja, ik kan wel stabiel zitten, maar het kost me moeite. Als ik het even vergeet dan ga ik alle kanten op.'
Het mooie van Alexander Techniek – vanaf nu zal ik het aanduiden met AT - is dat het geen inspanning kost. In tegendeel, het leert je minder te denken, minder te doen en meer te ‘zijn’. Dat is voor ons westerse mensen best lastig. Wij zijn echte denk/doeners, en gaan ervan uit dat hoe meer we denken en hoe meer we doen, hoe beter het gaat.
Het lichaam reageert daarop met spierspanning en vastgezette gewichten. Je herkent dit misschien wel:
Optrokken schouders, verkrampte hals, gespannen arm- en beenspieren, vergeten adem te halen, naar beneden staren in de manen van het paard.
Dat gebeurt meestal onbewust. en daarom is het zo moeilijk af te leren.

AT leert je om eerst te stoppen met het verkeerde gebruik van je lichaam. Dat heet: in het NIET DOEN komen. Niet doen is iets anders dan niets doen!
Het is ook iets anders dan ontspannen. Ontspannen heeft tot gevolg dat we als een zoutzak in elkaar zakken. Het voelt helemaal niet lekker als je zo op een paard zit. Of thuis op de bank. Als we ons als de genoemde zoutzak laten hangen in een stoel of waar dan ook, dan is de kans groot dat onze rug, nek of andere lichaamsdelen protesteren en helemaal niet ontspannen aanvoelen.

Model zoutzak:  ‘Ontspannen’ werkt niet

Op de foto hier vlak boven zien we het negatieve effect van 'ontspanning'; de zoutzak. Het zwaartepunt van de ruiter komt te ver naar achteren te liggen en het rijden wordt dan een lastige opgave.
Op de foto aan het begin van dit artikel laat de Alexander leraar de gewrichten van de ruiter 'vrij' komen. Resultaat: een goed gebalanceerde houding zonder spierspanning.
Vaak hebben wij het idee dat we niet lenig genoeg zijn in onze gewrichten. Maar negen van de tien keer komt deze stijfheid doordat we onze gewrichten onwillekeurig vast zetten. Misschien voelt loslaten zelfs als ongemakkelijk en kwetsbaar.
AT leert het vrij zijn in de gewichten, het bewust worden van hoe goed je lichaam kan functioneren als je loslaat in plaats van vast te houden. Los kunnen laten is altijd een nuttige kwaliteit, maar bij paardrijden is het een voorwaarde. Sommige mensen hebben dit van nature, geweldig. Jonge kinderen hebben het ook. Maar de meeste volwassenen zullen iets moeten gaan doen aan lichaamsbewustzijn om beter te kunnen rijden.

Wil je ook ervaren hoe Alexander Techniek je kan helpen om beter te rijden?
Maak een afspraak via het contactformulier.
Tot ziens!
Elsa Boddéus, Centered Riding instructeur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *