Doorzitten in draf
3 mei 2015
Rijden in contact met je paard (2)
3 augustus 2015
Toon alles

Aangalopperen

Galop zonder bit, sporen of zweep, met 1 teugel.

De galop voelt meestal veel gemakkelijker aan dan de draf. Het is een vloeiende drietakt beweging met een zweefmoment(je) erin.

De beenvolgorde waarin het paard galoppeert, in de linker galop, zijn:

  1. Rechter achterbeen zet af, 3 benen nog aan de grond;
  2. Linker achterbeen + rechter voorbeen zetten af; 1 been nog aan de grond;
  3. Linker voorbeen zet af, alle benen zijn even van de grond,

en dit is het zweefmoment, waarna het rechter achterbeen weer landt. Et cetera.

Aangalopperen kun je vanuit draf, stap of stilstand.

Het gemakkelijkste is het om aan te galopperen vanuit een rustige arbeidsdraf of verkorte draf. De galophulpen die we hebben geleerd zijn meestal: doorzitten, buitenbeen naar achteren, drijf met beide benen en duw met je zit het paard in galop.

Dat klinkt heel eenvoudig; waarom is het dan soms nog zo’n ‘gerommel’ om in galop te komen?

We nemen het nog even door:

Doorzitten is ook echt: gaan zitten. Net als doorzitten in draf. Ga je niet echt zitten, dan wordt je al bij de eerste galopsprong omhoog gewipt en verlies je contact met het zadel.

Gaat dit zitten niet zo goed, leer dan liever eerst goed doorzitten in draf, met meegevend bekken, dan wordt doorzitten in galop een eitje. Zie hiervoor de vorige Tips voor ruiters ‘Doorzitten in draf’.

Buitenbeen naar achteren wil zeggen: het hele been. Soms zie ik dat ruiters alleen het onderbeen naar achteren brengen, zodat hun hak omhoog komt en ze hun balans verliezen.  En daardoor ook de stijgbeugel.

In plaats van te duwen met je zit maak je met je bekken een kleine cirkelbeweging achterover. De beweging is: voorwaarts-opwaarts, waarbij de opwaartse tendens het belangrijkste is. De achterwaarts-neerwaartse beweging gaat vanzelf, en die laat je gewoon gebeuren. Vermijd drukken en duwen!

Bij de volgende galopsprongen blijf je soepel met de rugbewegingen van het paard meegaan door middel van deze cirkelvorm. Tegen mijn leerlingen zeg ik altijd dat ze als het ware bij iedere galopsprong moeten ‘opstijgen’ samen met hun paard. Blijf licht: galoppeer voorwaarts-opwaarts. Net als het paard.

 

Vond je dit interessant? En heb je jezelf nog niet opgegeven voor de Tips? Ga dan naar de pagina  ‘paardrijles’ op de site en geef je op voor de volgende ‘Respectvol met paarden’. En je ontvangt het nieuwste artikel iedere maand in je mailbox!

Heb een vraag over wat er in ‘Respectvol met paarden’ staat, of over iets anders dat paardrijden betreft, ga dan naar het contactformulier en stel je vraag! Je krijgt altijd persoonlijk antwoord, per email.

Tot gauw en veel paardenplezier!

Elsa Boddéus, Centered Riding instructeur

rfoto tips

 

 

Comments are closed.